Ca sa nu mai incurce inutil agentii economici, Guvernul a decis ca obligatia impusa firmelor de a certifica declaratiile fiscale anuale prin consultanti fiscali sa fie suspendata pana la 1 ianuarie 2013. Decizia ca aceasta obligatie sa fie suspendata pentru doi ani, pana la inceputul anului 2013, a fost luata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta adoptata recent.

Conform Codului de Procedura Fiscala, declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice trebuie certificate de catre un consultant fiscal inainte sa fie depuse la administratia financiara, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.  

Astfel, Executivul justifica decizia prin „costul suplimentar pe care contribuabilii sunt nevoiti sa il suporte prin existenta obligativitatii certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal, inaintea depunerii la organul fiscal, precum si prin faptul ca mentinerea acestei obligatii va atrage nemultumirea contribuabililor, va produce prejudicii relatiei contribuabil-stat si va determina neconformarea contribuabililor cu prevederile legale in ceea ce priveste obligatiile de declarare”.

Obligativitatea certificarii situatiilor financiare anuale de catre consultantii fiscali a fost introdusa in august 2007, tot printr-o ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala. Ulterior, aceasta obligatie a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.