Un angajat al firmei Lemnking din Pârscov, Laurenţiu Catargiu este printre cei 30 de inculpaţi în dosarul “Containerul”. Între colegii de arest ai lui Catargiu sunt nume cu rezonanţă, senatorul Mircea Banias, secretarul de stat în MAI – Laurenţiu Mironescu, fostul director al direcţiei domenii portuare, Eugen Bogatu. Potrivit rechizitoriului DNA, buzoianul este învinuit pentru mai multe infracţiuni: iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi complicitate la dare de mită, în forma continuată.
Din rechizitoriul DNA
Anchetatorii spun că între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti.Toate persoanele implicate în această vastă activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.În mod concret, comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea (dar şi persoane din mediul privat – în speţă, contrabandişti ori complici ai acestora), prin acte materiale având continuitate uneori de la o zi la alta, au sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat în prealabil, încadrându-se într-o structură determinată cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor împotriva unei eventuale deconspirări. Astfel, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe şi au fost falsificate documente de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Pe de altă parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamală legală a mărfurilor licit introduse în România.
Unde apare Catargiu?
Inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cu subordonaţii săi Milea Adrian şi Roşculeţ Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragoş Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu. Banii au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil. În perioada de referinţă, comisionarii vamali: Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin (personal sau împreună cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budăi Sorin, Iordănescu Marian-Ionuţ şi Păun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită între funcţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi beneficiarii acestor activităţi de introducere în ţară de mărfuri în mod ilegal (cum ar fi inculpaţii Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi). Spre exemplu, inculpatul Budăi Sorin s-a angajat să remită inculpatului Bogatu Eugen importante sume de bani de la Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, în condiţiile în care respectivii bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă.
Astazi, Jurnalul de Buzău a încercat să afle care era exact rolul şi locul lui Catargiu în reţeaua Containerul. De la societatea Lemnking, ni s-a răspuns că Laurenţiu Catargiu este într-adevăr un angajat al firmei de mai bine de 10 ani şi că avea atribuţiile de a merge în vamă pentru prezentarea documentelor de import. Unul dintre juriştii de la Lemnking , spune: “ noi nu credem că el este vinovat, aşteptăm să vedem ce dovezi există împotriva lui, până atunci însă atribuţiile sale au fost preluate de o altă persoană”
Ar putea fi Catargiu o “ săgeată”?
Investigaţiile Jurnalului de Buzău au dus, cum era de aşteptat, la persoane din aceeaşi firmă cu Laurenţiu Catargiu, persoane care ar fi putut avea interes direct în activitatea din portul Constanţa sud –Agigea. Este vorba de doi angajaţi ai societăţii Lemnking :care sunt asociaţi în proporţii egale la o firmă cu sediul în oraşul Buzău şi care are ca obiect de activitate printre altele şi comerţ cu ridicata de produse textile. Rămâne ca oamenii legii să verifice dacă Catargiu este defapt victima colegilor săi de serviciu şi dacă firma celor doi este în vreun fel implicată în tranzacţiile oneroase din portul Constanţa.