furt-portofel-acte-baniSalariul minim brut s-a majorat de la 1 ianuarie 2014 si a ajuns la 850 de lei, fata de 800 de lei.  Pentru angajatori, cresterea salariului minim nu inseamna doar ca vor plati lunar 50 de lei in plus angajatului, ci presupune si costuri mai mari in ceea ce priveste taxele achitate la stat pentru respectivul salariu. La toate acestea se adauga si costul pe care firmele vor trebuie sa il suporte si pentru transmiterea in Revisal a modificarilor salariale, daca acest serviciu a fost externalizat catre un prestator.De majorarea din 1 ianuarie vor beneficia, conform informatiilor furnizate de Guvern, peste 804.000 salariati, dintre care 238.143 din sectorul bugetar si 566.112 de salariati din mediul privat.Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Cresterea salariului minim va antrena cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor fi nevoiti sa plateasca bani in plus atat angajatului, cat si statului. Lunar, cheltuielile firmelor cu salariile vor fi mai mari cu peste 60 lei decat in prezent pentru fiecare angajat incadrat cu minimul pe economie.

De unde vin cheltuielile suplimentare? Pe de-o parte, firma trebuie sa plateasca cu 50 de lei mai mult decat pana acum angajatului (ca venit brut, angajatul va plati si el contributii pentru banii in plus), la care se adauga alti 14 lei pentru contributiile la stat pe care angajatorul le va achita in plus (comparativ cu valoarea actuala) pentru respectivul salariu. Costul lunar total cu salariul va creste, pentru angajator, cu 64 de lei, de la 1024 de lei, cat este acum, pana la 1088 de lei, cat va plati incepand din ianuarie.

Majorarea salariului minim la 850 de lei incepand de la 1 ianuarie trebuie raportata obligatoriu in Registrul de Evidenta a Salariatior de toti angajatorii care au salariati platiti cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.