Sfântul Sava de la Buzău este celebrat atât de credinicoșii ortodocși, pe 12 aprilie, cât și de romano-catolici, pe 28 aprilie. Mai este cunoscut și sub numele de Sava Gotul și este protectorul buzoienilor. În Biserica Ortodoxă Română, asistenţa socială a avut de la început un puternic caracter religios, desfăşurându-se secole de-a rândul în jurul mănăstirilor şi bisericilor.
În amintirea Sfântului Sava de la Buzău au fost derulate mai multe proiecte sociale şi culturale, numite cu un singur cuvânt: “SAVALIADA”.
În anul 1991, pe data de 8 decembrie, s-a pus piatra de temelie a Catedralei municipale ,,Sfântul Sava de la Buzău” şi s-a sfinţit locul de către Prea Sfinţitul Episcop Epifanie Norocel.
În anul 1993, pe data de 12 aprilie, tot cu binecuvântare arhierească, s-a înfiinţat Fundaţia pentru copii ,,Sfântul Sava de la Buzău”, care are marele merit de a face cunoscut cultul acestui tânăr mucenic în tot judeţul Buzău, în ţară şi în străinătate.
SAVALIADA a pornit de la BISERICA ORTODOXĂ, s-a lucrat în BISERICA ORTODOXĂ, de către slujitori şi creştini ortodocşi.
Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” este un miracol divin în sine şi o dovadă vie că DUMNEZEU ESTE MARE!
Ea a început ca în Evanghelie, cu ,,bobul de muştar” care astăzi a devenit un copac mare, cu multe ramuri, prin lucrarea Sfântului Duh şi prin jertfa multor creştini ortodocşi care s-au străduit cu timp şi fără de timp la înfăptuirea binelui pentru semenii din jurul lor, indiferent de etnie, religie, sex sau de stare socială.
Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” a pornit totul de la zero, având mare încredere în puterea lui Dumnezeu. Prin credinţă şi prin muncă, orice vis poate deveni realitate. Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” este destinată întru totul acţiunilor umanitare. A derulat mai multe programe filantropice în ţară şi în străinătate: a fost prezentă în Kosovo, în Basarabia şi în ţinuturile sârbeşti. Este alături de copiii şi tinerii din Irak şi Afganistan, care suferă pe nedrept de pe urma unui război care, în loc să rezolve o problemă teroristă, complică şi mai mult situaţia păcii mondiale. Fundaţia a organizat multe tabere internaţionale cu tinerii din Europa. Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” are o mare deschidere europeană. Ea promovează pacea şi iubirea între oameni, popoare şi religii.
Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” a fost vizitată de către mai mulţi patriarhi ortodocşi; Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României; Prea Fericitul Părinte Ignatie IV al Antiohiei şi Siriei şi Patriarhul Atanasie al Albaniei.
De asemenea, Jonathan Scheele, ambasadorul Uniunii Europene, a fost profund impresionat de SAVALIADA ORTODOXĂ din Buzău.
Fundaţia ,,Sfântul Sava de la Buzău” are un mare merit, deoarece, cu ajutorul lui Dumnezeu care este Mare, a creat mai multe instituţii care poartă numele ,,Sfântul Sava de la Buzău”. Unele din ele deja şi-au căpătat autonomia. Multe din aceste proiecte sociale şi culturale trebuie îmbunătăţite şi dezvoltate. Succesul SAVALIADEI se bazează pe încrederea mare în Dumnezeu şi pe munca în echipă a voluntarilor din Biserica Ortodoxă, care constituie o forţă vitală pentru societate. Eu, ca persoană, nu am nici un merit în SAVALIADĂ, deoarece totul s-a făcut cu ajutorul şi binecuvântarea Lui Dumnezeu şi cu dăruirea oamenilor de bine, care au înţeles că în această viaţă nu poţi fi fericit decât în măsura în care îl faci fericit pe cel de lângă tine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.