25_laboratorMinisterul Sănătăţii a demarat în urmă cu câteva luni programul naţional de depistare a cancerului de col uterin. Astfel orice femeie cu vârsta de peste 25 de ani a putut efectua gratuit testul Babeş-Papanicolau. Din luna mai, cand s-a dat startul acestui program, o mie de buzoience au făcut aceste analize. În urma rezultatelor, s-a stabilit că 10% dintre acestea sunt suspecte de cancer, unele în stadii incipiente ale bolii, aletele destul de avansate.

Listele cu paciente au fost întocmite de către medicii de familie, unii dintre aceştia recoltând chiar ei probele pentru laborator. În alte cazuri buzoiencele au mers la spital sau la cabinetele unor medici ginecologi. În urma acestui test nedureros, femeile au putut afla dacă au cancer şi mai ales în ce stadiu de boală s-ar putea afla. În cazul în care testul nu a indicat probleme de sănătate, pacienta va reveni la o nouă testare abia peste cinci ani. Însă în cazul în care rezultatul este unul nefavorabil, buzoiencele sunt trimise la un medic ginecolog pentru investigaţii suplimentare, eventual şi tratament.

Programul Ministerului Sănătăţii a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi  îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.

Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele 3 examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here