Fink und Partner

Criza medicilor de familie în mediul rural se adânceşte odată cu trecerea anilor, pe fondul pensionării doctorilor aflaţi acum în activitate dar şi a lipsei de interes a medicilor tineri.

Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceştia aleg localităţi cu mai mulţi asiguraţi. Astfel, comunităţile mici şi îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite. În judeţul Buzău, există în acest moment nu mai puţin de 11 comune care au cabinete medicale fără medici. Este vorba despre Bozioru, Buda, Căneşti, Chiliile, Colţi, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca, Scutelnici şi Valea Salciei.

Singura soluţie pe care au găsit-o până acum autorităţile pentru ca mii de oameni să nu rămână fără asistenţă medicală primară a fost ca asistaţii să fie arondaţi altor medici din localităţile limitrofe. În lipsa unui medic dedicat comunităţii, sătenii din cele 11 comune fără medic de familie îşi pun nădejdea, la nevoie, în farmaciile din sat. Acestea, însă, nu pot suplini serviciile specializate oferite de un medic primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here