Autorităţile sanitar-veterinare din judeţele Buzău sunt în alertă după apariţia unor cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova. Medicii veterinari monitorizează fermele şi îi sfătuiesc pe gestionarii de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor.

Potrivit unei informări a Instituției Prefectului, de la Buzău au fost transmise până acum, la institutul specializat din Bucureşti, 25 de probe de sânge şi 13 probe de organe, rezultatele fiind negative. La nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău s-a întocmit un plan de gestionare cu proprietarii fondurilor de vânătoare pentru a supraveghea efectivele de mistreţi pentru a sesiza orice mortalitate, au fost făcute informări către posesorii de exploataţii de porcine şi a fost convocat centrul local de combatere a bolilor, unde s-a discutat despre această boală şi despre măsurile imediate care se impun pe teritoriul judeţului nostru. Mai mult, starea de sănătate a efectivelor de animale este monitorizată în permanență prin supraveghere pasivă care constă în recoltarea de probe de sânge sau organe de la porcii morţi au bolnavi. Acţiunea de supraveghere a stării de sănătate a efectivelor de suine de la nivelul judeţului este prioritară, iar medicii veterinari şi celelalte persoane cu sarcini în acest domeniu au obligaţia de a respectă întocmai instrucţiunile transmise de DSVA Buzău.

Pesta porcină africană este o boală care afectează porcii domestici și porcii sălbatici și e produsă de un virus. Este o boală cu o evoluție dramatică, evoluează cu 100% mortalitate și provoacă pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează, datorită restricțiilor care se impun prin comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here