Cazul de gripă confirmat la o minoră de 15 ani însărcinată, care a născut la Maternitatea Buzău şi al cărui copil a decedat, este în atenţia Direcției de Sănătate Publică, ce va stabili dacă boala mamei a cauzat moartea nou-născutului.

Sarcina a avut probleme pentru că, în ultima vreme, a avut contracţii uterine dureroase. Ea a prezentat o stare subfebrilă pe o perioadă mai lungă de timp, care a fost interpretată în contextul sarcinii. La un moment, la Râmnicu Sărat, s-a pus problema intervenţiei prin cezariană, dar fiind minoră şi neavând însoţitor, nu s-a putut interveni, pentru că nimeni nu şi-a dat acordul riscului operator, după care ea a fost transferată în Buzău. ”Imediat după naştere starea ei a început să se deprecieze, motiv care a determinat medicul de la Terapie Intensivă, care a monitorizat-o în primele ore, să ia decizia să o transfere la Bucureşti cu acceptul unităţii care a şi primit-o, copilul rămânând la Buzău pentru că nu ar fi suportat transportul. Copilul a murit în dimineaţa zilei de luni”, a declarat medicul Carmen Scântei.

Potrivit acesteia, adolescenta s-a prezentat pentru prima dată la un medic la Spital la Râmnicu Sărat, atunci când se afla în luna a opta. Gripa a fost depistată la gravidă abia joi, 10 ianuarie. „Noi ne-am dat seama că are gripă joia trecută, când s-a prezentat la contagioase şi am decis să recoltăm două probe de exudat la doi suspecţi de gripă. Ele au plecat la Bucureşti și luni am aflat rezultatul pe care l-am comunicat Bucureştiului unde pacienta se află în prezent. Fata a primit tratament pentru gripă, care a fost administrat în Maternitate în perioada de spitalizare”, a mai precizat medicul Carmen Scântei.

Demersurile privind gripa au fost făcute la momentul la care s-a lansat suspiciunea conform metodologiei. La acest moment s-au recoltat probe şi se investighează cauzele care au determinat decesul bebeluşului. Gravida în vârstă de 15 ani a fost nesupravegheată de un medic, iar în ultima perioadă de timp a fost internată la Râmnicu Sărat. Dar chiar şi aici a fugit din spital, a refuzat în cele mai multe situaţii tratamentul şi internarea prelungită.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here