card-de-sanatate1Asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul de sănătate vor beneficia de servicii medicale şi medicamente, din 1 mai, când intră în vigoare cardul de sănătate, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în timp ce medicii de familie spun că serviciile nu vor mai fi decontate. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este preocupată să asigure accesul la servicii medicale pentru toate persoanele asigurate. În acest sens, au fost semnate două acte normative, Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr.557/246/2015 şi Ordinul presedintelui CNAS nr.248/2015, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Conform acestor acte normative, asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu data de 1 mai”, arată un comunicat al CNAS.
Cardul are rolul de a gestiona şi transparentiza modul de utilizare a fondurilor din sistemul de sănătate, în beneficiul asiguraţilor, subliniază CNAS.
„Un sistem care se doreşte performant presupune reguli şi proceduri pe care toţi cei care fac parte sau interacţionează cu sistemul trebuie să le respecte. Prin implementarea acestui proiect, vom obţine ca rezultat utilizarea fondului constituit din contribuţia asiguraţilor doar pentru servicii reale de sănătate. Implementarea unui proiect la nivel naţional nu este un lucru uşor de realizat. CNAS a asigurat condiţiile legale şi tehnice pentru derularea lui, pe care furnizorii de servicii medicale au obligaţia legală să le respecte”, se mai spune în comunicat.

Potrivit CNAS, încă de la sfârşitul anului 2014 a recomandat asiguraţilor care au intrat în posesia cardului de sănătate să se prezinte cu el ori de câte ori solicită un serviciu medical, iar furnizorilor le-a recomandat să înceapă să utilizeze cardul de sănătate pentru a depista şi a rezolva orice problemă de funcţionare care apare.
„Facem apel la furnizorii de servicii medicale ca, în momentul în care există probleme de funcţionare a cardului de sănătate, să le semnaleze imediat la centrul de asistenţă pentru remedierea lor în cel mai scurt timp. Cea mai frecventă problemă identificată în funcţionarea cardului de sănătate a apărut la furnizorii de servicii medicale care utilizează alt soft decât cel pus la dispoziţie în mod gratuit de CNAS. Acesta a fost motivul pentru care CNAS a invitat dezvoltatorii de soft la o serie de întâlniri pentru a oferi detalii despre modul în care se poate realiza compatibilizarea softurilor achiziţionate de furnizori cu sistemul cardului de sănătate”, a mai spus conducerea CNAS în comunicat.
CNAS precizează că activarea şi validarea serviciilor medicale acordate pacienţilor sunt obligatorii pentru toţi furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here