Atenţie când şi de unde cumpăraţi ciuperci! Ploile puternice din ultima vreme au afectat în anumite situaţii, spun specialiştii, şi ciupercile comestibile. În plus, au apărut multe ciuperci otrăvitoare, capcane mortale pentru cei care nu le cunosc. Mai mult, din cauza precipitaţiilor abundente, sporii ciupercilor otrăvitoare pot ajunge pe ciupercile comestibile şi rămân lipiţi pe ele chiar şi în urma spălării.
Culegătorii vând ciupercile pe marginea drumului, cu preţuri între 10 şi 25 de lei, în funcţie de soi. Cumpărătorii nu ştiu însă că se expun unor pericole.
Ploile abundente din ultima vreme au dus substanţele toxice de la ciupercile otrăvitoare la cele comestibile. De pildă, cei care văd urme de mucegai pe ciuperci trebuie să renunţe la ele. Din păcate, unii oameni cred că pot deosebi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile cu oţet sau o linguriţă de argint.

Dar toxicologii avertizează că oamenii îşi pun viaţa în pericol. Aceste metode nu pot spune dacă ciupercile sunt otrăvitoare: “Nicio metodă empirică, fierberea, introducerea legumelor, ceapă ori usturoiul sau introducerea lingurilor din argint nu diminuează toxina din ciupercă.”
Intoxicaţia cu ciuperci prezintă două serii de simptome. Primele afectează sistemul nervos şi debutează foarte repede, de obicei în primele ore. Pot varia de la somnolenţă până la comă. Apoi cele digestive, care se manifestă în general la peste 12 ore de la consum: greţuri, vărsături, diaree, deseori confundate cu tulburări intestinale.
Medicii spun că singurele ciuperci sigure sunt cele care se vând în unităţile de alimentaţie publică.

Primele semne ale intoxicaţiei cu ciuperci pot să apară la câteva minute de la consum, dar şi mai târziu, la mai bine de 6 ore. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci şi cantitatea consumată, dar şi de vârsta consumatorilor. Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt mai sensibili. Uneori o singură ciupercă otrăvitoare este suficientă pentru a contamina mâncarea.

Semnele intoxicaţiei sunt: greaţa, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă. -Transpiraţie. -Slăbiciune generală, ameţeli, creşterea frecvenţei respiraţiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale. -creşterea temperaturii corpului. -Tulburări de vedere. -Furnicături ale extremităţilor

În cazul intoxicaţiilor grave pot să apară şi pierderi de conştienţă, halucinaţii, delir, convulsii, colaps sau comă. Specialiştii ne recomandă să sunăm imediat la 112, iar până la sosirea echipajelor medicale să îi oferim persoanei intoxicate cât mai multă apă, 2-3 litri. Persoana respectivă trebuie să stea întinsă pe pat şi să nu facă mişcări fizice. Direcţia de Sănătate Publică le recomandă iubitorilor de ciuperci să consume doar ciuperci achiziţionate din locuri autorizate, să nu le consume crude, să evite locurile unde s-au folosit pesticide şi ierbicide, dar şi ciupercile comercializate pe marginea drumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here