Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă a sistemului nervos. Aceasta apare, de obicei, în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi a celor mai vârstnici şi se manifestă, în principal, după vârsta de 60 de ani. Simptomele sunt exprimate prin mişcări lente, tremurul mâinilor, picioarelor sau a altor părţi ale corpului şi prezenţa gesturilor rigide. Cercetările ştiinţifice arată că leziunea bolii Parkinson se găseşte în creier, în mezencefal. Celulele nervoase afectate sunt situate într-o zonă numită substantia nigra, care sintetizează dopamina ce permite controlarea mişcărilor. Când acest tip de celule nervoase mor, în proporţie de peste 80%, simptomele Parkinson încep să se manifeste. Pacienţii care suferă de Parkinson nu se vindecă total niciodată, dar se pot recupera astfel încât să ducă o viaţă normală.

Potrivit medicului Angela Mânăscurtă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”, în judeţul Buzău sunt peste 1.500 de pacienţi care suferă de această boală, însă numărul bolnavilor care nu au fost diagnosticati este mai mare. ”În general, pacientul nu cunoaşte toate manifestările psihice din boala Parkinson şi atunci spune că e vorba ba de bătrâneţe, ba din altă cauză, şi de ce să mai dernajeze medicul cu această întrebare. Alţii refuză diagnosticul. Având impactul psihic foarte mare asupra lor, preferă se spună că poate nu e adevărat. Refuză să accepte la început apoi, documentându-se din materialele pe care le oferim noi, ajung să accepte”, spune medicul buzoian Angela Mânăscurtă.

Conform unor studii, boala Parkinson începe să afecteze din ce în ce mai mult tinerii. Din 100 de pacienţi afectaţi de Parkinson, zece pacienţi au sub 40 de ani. Acest lucru ar putea fi cauzat de factorii genetici, poluare, infecţii, medicamente sau substanţe chimice. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”, dr. Angela Mânăscurtă, afirmă că ”circa 15% din persoanele bolnave de Parkinson sunt persoane relativ tinere”. ”În România sunt circa 75.000 de persoane care suferă de această boală, dintre care 1.500 în judeţul Buzău. Ceea ce surprinde este că în ultima vreme au apărut cazuri la vârste de 20, 30 sau 50 de ani, în general la persoane relativ tinere”, spune dr. Angela Mânăscurtă.

Pentru pacienţii care suferă de maladia Parkinson, Asociaţia ”Laleaua Buzăului” a înfiinţat o echipă de specialişti în recuperare, neurologi, psihologi şi psihiatri care să îi ajute în lupta cu boala. Are drept scop atât consilierea, cât mai ales sprijinirea în ceea ce înseamnă recuperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here