Campania „NU agresaţi cadrele medicale” ajunge astăzi și la Buzău, odată cu conferința de lansare a acesteia de la sala de şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde vor fi prezenți, alături de inițiatori (respectiv reprezentanți locali și de la București ai Federaţiei Sanitas din România), reprezentanţi ai autorităţii statului, organizaţii profesionale şi conducerea Spitalului Judeţean Buzău.

Federaţia Sanitas a iniţiat o amplă campanie la nivel naţional, intitulată „NU agresaţi cadrele medicale”, care se va desfăşura în cursul acestei luni şi prin care se intenţionează adoptarea unui act legislativ care să apere cadrele medicale şi să descurajeze violenţa verbală şi cea fizică asupra acestora.

Conform organizatorilor, sunt numeroase situaţiile când cadrele medicale se confruntă cu acte de violenţă, verbală dar şi fizică, pacienţi recalcitranţi sau aparţinători ai acestora care, în loc să colaboreze, se războiesc cu personalul sanitar, cu repercusiuni serioase asupra actului medical. Astfel de cazuri determină o atmosferă tensionată, cadrele medicale sunt nevoite să-şi exercite meseria în condiţii de stres, iar actul medical este îngreunat, având consecinţe negative asupra pacienţilor.

Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor Bucureşti anul trecut, aproximativ 85 la sută din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10 la sută este agresat fizic. Printre motivele care duc la agresarea angajaţilor din sistemul sanitar, cele mai frecvente sunt timpul de aşteptare şi refuzul de a accepta diagnosticul pus. De aceea, aşa cum pacienţii au o lege care le apără drepturile, este necesar un act normativ similar personalului sanitar, mai spun inițiatorii campaniei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here