g b49b1bf8e4ec2c44f120746902b8e880

Veste bună pentru buzoiencele cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani, asigurate sau neasigurate. Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri judeţului nostru în vederea desfăşurării  activităţii specifice de depistare în masă a cancerului de col uterin prin Programul Naţional de Sănătate şi în acest moment cele două reţele validate de Unitatea Centrală de Management al Programului, respectiv cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi de la Spitalul din Rm. Sărat funcţionează, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

„Prin reţea se înţelege un spital care asigură servicii de anatomie-patologică, centre de recoltare pentru testul Babeş-Papanicolau şi cabinete medicale individuale care sunt fie centre de mobilizare şi informare, fie centre de mobilizare, informare şi recoltare produse biologice”, a precizat directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, dr. Venera Acsinte. Programul este gratuit şi se derulează pe o perioada de 5 ani, fiecare femeie eligibilă având dreptul la o singură investigaţie gratuită. Screeningul utilizează testarea Babeş-Papanicolau, care este neinvazivă şi nedureroasă, testare ce va fi efectuată numai de către medicii specialişti ginecologi înscrişi în program precum şi de către medicii de familie înscrişi în program care au absolvit cursuri de specialitate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Buzău, Mihaela Voineagu, în zona Spitalului Munici­pal Rm. Sărat , din totalul de 13 medici de familie înscrişi / acceptaţi în program, toţi au preluat carnetele cu formulare tipizate FS1 şi au trimis la examen Babeş-Papanicolau  circa 100 de femei din totalul de 500 femei eligibile din zona Rm. Sărat. În zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, din totalul de 68 medici de familie acceptaţi în program, au  preluat carnete cu formulare tipizate – FISE – FS1  un număr de 35 medici de ­fa­milie şi doar 39  medici de familie au semnat actul adiţional/ 2013 pentru prelungirea contractului din 2012.

Medicul de familie, punctul de plecare

Paşii care trebuie urmați sunt simpli. Pentru a solicita și beneficia gratuit de efectuarea unui examen medical și o  analiză de specialitate necesară pentru  depistarea precoce  a CANCERULUI de COL UTERIN, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani trebuie să se prezinte la  medicii de familie din comunitățile / localitățile județului. Mai exact, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare, iar rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.Nu vor intra în program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se va realiza femeilor care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Prin implementarea unui astfel de program autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea,testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.

Centre de recoltare în județul Buzău

Untitled 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here