Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, a efectuat, în perioada sezonului estival, acțiuni ce vizează în mod special pieţele agroalimentare, taberele şcolare, pensiunile şi cantinele din județ. Echipele DSVSA au acționat în baza unui grafic săptămânal, iar până în prezent au fost efectuate 248 de activități de control la magazine alimentare, unități de alimentație publică, precum și în piețe și târguri agroalimentare.

Cele mai multe controale, 121 mai exact, au fost efectuate la magazine alimentare, în timp ce 43 de verificări au fost efectuate la restaurante, pensiuni, cantine, pizzerii și unități tip fast-food. De asemenea, au mai fost verificate 16 laboratoare de cofetărie-patiserie, 2 unități de catering, 5 magazine de tip supermarket sau hypermarket, 3 cofetării și patiserii, 14 târguri și piețe, 14 carmangerii, 26de măcelării și 4 tabere școlare.

Ca urmare a celor 248 de controale efectuate în cele două luni ale sezonuluiestival, inspectorii sanitar veterinari buzoieni au constatat o serie de abateri, cele mai frecvente constând în lipsa  unor documente, comercializarea de produse alimentare în spații neautorizate sanitar-veterinar, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, mai ales a celor care necesită regim termic special, lipsa facilităților pentru igienizare destinate personalului angajat, etichetarea necorespunzătoare a unor produse și neasigurarea protecției împotriva insectelor a alimentelor expuse la vânzare.

Prin urmare, în perioada analizată au fost aplicate și o serie de sancțiuni care au constat în 58 de avertismente și 20 de amenzi în valoare totală de 12.800 de lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate magazinelor alimentare, care au încasat 17 din cele 20 de sancțiuni de acest gen, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 10.600 de lei. Celelalte trei amenzi, în valoare de 2.200 de lei, au fost aplicate unor laboratoare de patiserie-cofetărie și unități care comercializau astfel de produse.

În ceea e privește avertismentele, 36 au fost aplicate unor magazine alimentare, 13 la unități de alimentație publică, 5 la laboratoare de patiserie-cofetărie și 4 în cazul unor măcelării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here