Odată cu debutul pestei porcine africane la Buzău, oamenii au început să se teamă că se vor trezi cu autoritățile în gospodării pentru a le lua porcii, chiar și pe cei sănătoși, și să-i sacrifice. Însă autoritățile locale au anunțat că nu vor trece deocamdată la această măsură, însă la rândul lor crescătorii de suine trebuie să respecte câteva reguli stricte.

  • Nu permiteți altor persoane să pătrundă în gospodăria dvs! Ar putea fi purtătoare ale virusului!
  • Nu lăsați porcii să pască pe islaz. Nu-i mutați din cotețe, nu-i transportați în alte gospodării sau localități.
  • Nu vă sacrificați preventiv porcii. În cazul în care sunt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ținută la congelator, în sare sau untură
  • În cazul în care totuși ați făcut-o, nu dați carnea vecinilor / rudelor / cunoscuților
  • Contactați imediat medicul veterinar atunci când suspectați o îmbolnăvire
  • Încercați o decontaminare atunci când intrați dinspre stradă în curte și, mai ales, în coteț. Cumpărați VIROCID sau o pungă de 500 de grame de sodă caustică. Turnați-o într-o găleată, iar apoi umeziți paiele dintr-un sac. Curățați-vă picioarele pe aceste paie.

Deși rezultatele de laborator au confirmat existența virusului după ce doi porci au murit, iar alți doi prezentau semne de boală, autoritățile nu au decis încă sacrificarea porcilor din imediata vecinătate a focarelor descoperite la Pănătău și Pătârlagele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here