bolnavi-salonStatistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul de buzoieni afectaţi de cancer.La momentul actual, în evidenţele medicilor oncologi din judeţul Buzău figurează aproape 10.000 de persoane diagnosticate cu cancer. Dintre acestea, aproape 1.400 de cazuri au fost luate în evidenţă în cursul anului 2014, în timp ce restul de 8.400 sunt bolnavi rămaşi în evidenţă din anii anteriori. Cea mai răspândită formă de cancer, la nivelul judeţului Buzău, este cancerul de sân, afecţiune confirmată în cazul a 1.532 de persoane. Frecvente sunt şi cazurile de cancer de col uterin, în prezent fiind afectate 1.053 de buzoience. Alţi 1.243 de buzoieni suferă de cancer de piele, în timp ce alţi 979 se tratează de cancer colorectal. 697 de buzoieni au fost diagnosticaţi cu cancer bronhopulmonar, 473 au cancer de vezică biliară, 459 au primit diagnosticul de cancer de prostată, 288 au cancer la stomac, 218 – la ficat, iar alţi 153 – cancer de pancreas.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial, cu variaţii considerabile în incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinanţi de mediu, programe mixte de prevenire, detectare, tratament, paleaţie.
Datele statistice din ultimii ani, situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, şi cu ratele incidenţei şi pre­valenţa cele mai mici dar cu tendinţă crescătoare. Există o tendinţă la creş­tere lentă, dar progresivă a îmbol­năvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precădere la cel masculin. Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.
Există trei posibilităţi de tratament curativ al unui cancer: cură chirur­gicală, chimioterapie şi radioterapie. Fiecare din aceste metode poate fi aplicată singură sau în diverse combi­naţii cu celelalte. Cura chirurgicală vizează îndepăr­tarea tumorii maligne şi a ţesuturilor invadate tumoral. Chimioterapia şi radioterapia vizează distrugerea celule­lor canceroase din tumora primară şi de la nivelul metastazelor. Cancerele depistate în stadii avansate nu sunt curabile. În aceste situaţii se aplică tratamente paliative, cu scopul de a controla simptomele supărătoare şi a ameliora calitatea vie­ţii pacienţilor aflaţi în stadii avansate de boală. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului, în vederea reducerii po­ve­rii globale prin cancer, pro­mo­vării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare. În anul 2015, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se focalizează asupra obiectivului 5 din Declaraţia Mondială împotriva Cancerului, „Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer” şi are sloganul „Demontarea miturilor”. Încă există multe mituri legate de cancer şi această zi este un prilej optim pentru oameni să le spulbere. Creşterea nivelului de educaţie şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul, pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunităţii şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru cancer să fie permanentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here