IMG 159Numarul concediilor medicale, al zilelor corespunzatoare acestora, precum si sumele decontate angajatorilor de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la acest capitol au scazut cu aproximativ 40 procente in a doua parte a anului trecut, in comparatie cu perioadele corespunzatoare ale anului 2009. Responsabilii C.J.A.S. spun ca noile reglementari, care au intrat în vigoare la jumătatea lunii mai, dar si campania de controale privind legalitatea acordarii concediilor medicale sunt factorii care au condus la aceasta scădere.
Pe parcursul lunii octombrie 2010, asiguratii din judetul Buzau au beneficiat de un numar de 3.621 concedii medicale, totalizand un numar de 27.404 zile, fata de 5.749 concedii, cu 36.279 zile, cat s-a inregistrat in luna octombrie a anului 2009, declara responsabilii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
In luna noiembrie a anului trecut, situatia a fost, conform medicului Nina Mihai, purtator de cuvant al C.J.A.S., asemanatoare: 3.621 concedii, insumand 24.404 zile, in comparatie cu aceeasi luna a anului anterior, cand medicii din judet au acordat 5.807 concedii medicale, insumand 34.671 zile.
Sursa citata spune ca si in ceea ce priveste sumele decontate angajatorilor buzoieni de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, situatia este graitoare: daca, in semestrul al doilea al anului 2009, sumele respective se ridicau la o medie lunara de 600-650 mii lei, in perioada corespunzatoare a anului trecut, acestea au atins o medie de 550 mii lei lunar.
Scaderea semnificativa a numarului concediilor medicale – respectiv numarului de zile corespunzatoare si sumele decontate de C.J.A.S. angajatorilor la respectivul capitol – s-a inregistrat dupa 15 mai 2010, odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari privind acordarea acestora, dar si in urma campaniei de controale avand acest subiect, demarata, pe plan national, doua zile mai tarziu.
La nivelul judetului au fost sanctionati cu amenda in cuantum de 5.000 lei 13 medici, de medicina primara si specialisti; acestia au contestat respectivele amenzi in instanta, Justitia dispunand transformarea respectivelor amenzi in avertismente, cu precizarea – inclusa in decizia judecatoreasca – ca orice recidiva se va lasa cu amenzi.

Mihail TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here