spital-sus-300x2261111[1]

Spitalul Județean de Urgență Buzău se pregătește din nou de reabilitare. Consiliul Județean  alocat în ultima ședință 200.000 de lei pentru plata studiilor de fezabilitate și a avizelor necesare pentru refacerea parțială a spitalului și a Unității de Primiri Urgențe.

În 2008, pe vremea când Ministerul era condus de același ministru Eugen Nicolăescu, s-a realizat o serie de studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale judetene din țară, iar printre ele se numără și Spitalul Județean Buzău. În urma realizării studiilor de fezabilitate de catre firmele asociate in acest contract, Vamed Viena și „Institutul de Studii și Proiectări Energetice“ SA, au fost reabilitate nouă din cele 15 spitale pentru care s-au cheltuit bani pe studiile de fezabilitate. În schimb, pentru spitalele județene de urgență din Buzău, Târgu Jiu, Slobozia, Satu Mare, Tulcea și Focșani s-au cheltuit degeaba bani pe studiile de fezabilitate, pentru că nu au mai fost reabilitate. Ministerul Sanatatii nu si-a achitat datoriile fata de respectiva firma, asa incat intreaga situatie a ajuns in instanta. Firma austriacă a obținut câștig de cauză, cerând blocarea conturilor Ministerului Sănătății pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neachitată din 2008.

Anul trecut, în luna februarie, Consiliul Județean Buzău a aprobat promovarea unui proiect de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență cu fonduri europene.CJ urma să cofinanțeze costurilor eligibile ale proiectului in procent de 2%, din valoarea totala a acestora, respectiv suma de 132.991,64 lei.

Demersul venea după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lansase la nivel naţional cererea deschisă de proiecte pentru Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”,  Domeniul major de intervenţie 3.1 – „Reabilitarea/modernizarea/şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate ”. Cu circa 5 milioane de euro, fonduri europene, spitalul urma să beneficieze de o reabilitare exterioară și interioară, de izolare termică și de schimbarea instalațiilor tehnice și cele de uz gospodăresc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here