vaccin bebelusi

Deşi repartiţia pe tipuri de vaccinuri, s-a efectuat în funcţie de necesarul solicitat de medicii de familie, specialiştii DSP Buzău au constatat că nu toţi copiii au beneficiat de vaccinare incompletă. În luna februarie 2012 a fost evaluată acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni a copiilor născuţi în luna iulie 2010, moment în care s-a constatat că din 382 de copii evaluaţi prin sondaj 27 au fost vaccinaţi incomplet conform vârstei,  20 fiind din mediul rural şi 7 din urban. Cei mai mulţi nu au fost aduşi de părinţi la vaccinare.

Copii nevaccinaţi au fost descoperiţi şi la evaluarea acoperirii de vaccinale la vârsta de 12 luni a bebeluşilor născuţi în luna iulie 2011. Din 351de copii supuşi evaluării, s-a constatat că 277 (122 în urban, 155 în rural) au rămas nevaccinaţi, ori din cauza neprezentării, a contraindicaţiilor medicale, a naşterii în străinătate sau contraindicaţii medicale. În 15 cazuri s-a refuzat vaccinarea, în trei cazuri s-a omis, însă în cele mai multe, nu a fost vaccin disponibil, fiind vorba despre 210 situaţii.

Lucrurile au stat îngrijorător însă la evaluarea acoperirii vaccinale la vârsta de 24

luni a copiilor născuţi în iulie 2010. Din 365 de copii evaluaţi, 24 au fost depistaţi vaccinati incomplet în raport cu vârsta.  În cazul celor mai mulţi, 33,3%, s-a refuzat vaccinarea, în 29,2% din situaţii a fost vorba despre neprezentare, omisiune  -16,6% ori naştere în străinătate – 20,8%. În consecinţă, cele mai importante cauze a procentului scăzut de copii vaccinaţi conform calendarului sunt reprezentate pe de o parte, de absenţa temporară a unor produse imunobiologice – situaţie ce se reglementează în timp şi se regăseşte în luna/anul următor, şi, pe de altă parte, pierderii încrederii părinţilor în beneficiile vaccinării şi, consecutiv, refuzului vaccinării copiilor lor, acest lucru fiind observat nu numai în grupurile populaţionale greu accesibile, ci şi în rândul persoanelor cu un nivel educaţional ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here