Spitalul Județean de Urgență Buzău este una dintre cele șase unități sanitare care spera în urmă cu cinci ani să primească o nouă față. Nu s-a întâmplat așa și totul s-a oprit la un studiu de fezabilitate. Pentru că nu s-ar fi întocmit comisia care să avizeze documentul, studiul nu a mai fost achitat de Ministerul Sănătății.  Firma care a întocmit degeaba studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău şi altor cinci unităţi sanitare de acelaşi fel a cerut acum blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neachitată din 2008.

Decizia ministrului Eugen Nicolăescu, în precedentul mandat, de a reabilita 15 spitale judetene a dus în cele din urmă la blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii. Firma care a efectuat în 2008 studiile de fezabilitate pentru reabi­litarea unităţilor spitaliceşti nu şi-a primit banii nici până în ziua de astăzi, astfel că a apelat la justiţie pentru a recupera nu mai puţin de 18,6 milioane de lei (4,3 milioane de euro).

Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a intentat proces în instanţă în 2010, în încercarea de a recupera suma de 8,1 milioane de lei, datorată de Ministerul Sănătăţii încă din 2008, când fotoliul de ­mi­nistru era ocupat tot de Eugen Nicolăescu. La această sumă se adaugă şi penalităţi pentru neplată în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar şi 4,3 milioane de lei, „reprezentând penalităţi de 0,1 la sută, calculate conform procesului verbal de calcul al penalităţilor din data de 11 martie 2013. Ministerul Sănătăţii mai are de plătit încă 38.000 de lei drept cheltuieli de judecată, dar şi 234.500 de lei, reprezentând cheltuieli de executare. Procesul împotriva Ministerului Sănătăţii a fost câştigat atât la judecătorie, cât şi la Tribunalul Bucureşti, după apelul declarat de minister. Ulterior, Judecătoria Sectorului 3 a încuviinţat executarea silită de către firma austriacă Vamed Engineering GmbH

& CO. După ce executorii judecătoreşti au pus poprire pe conturi, Ministerul Sănătăţii nu va putea face nicio plată până la stingerea datoriei către firma Vamed Engineering GmbH & CO, asta însemnând că nici salariile celor care lucrează în sănătate şi sunt plătiţi de la bugetul ministerului nu vor fi plătite, dar nici plata altor contracte, servicii sau utilităţi nu vor putea fi efectuate. „Dispunem înfiinţarea popririi asupra sumelor existente în conturile debitorului Ministerul Sănătăţii Publice, conturi deschise la banca dumneavoastra (n.r. BCR), urmând ca din momentul înre­gistrării prezentei adrese să luaţi măsura indisponibilizării sumelor existente, precum şi a celor provenite din încasările viitoare, până la concurenţa sumelor”, scrie în adresa trimisă de executorii judecătoreşti. Ministerul ar fi avut o motivaţie ciudată pentru neplata banilor către firma Vamed: nu s-a întrunit comisia pentru recepţia studiilor de fezabilitate. Acest motiv nu a fost însă acceptat de judecători, care au dat câştig de cauză firmei Vamed. Istoria spitalelor fantomă

 

În primul său mandat, între anii 2005 şi 2008, ­mi­nistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a demarat procedurile pentru construirea a nu mai puţin de 28 de spitale de urgenţe (20 judeţene şi opt regionale), din care s-a decis construirea a 25 de unităţi medicale. Niciunul nu a fost construit însă. Tot în 2008, ministrul Eugen Nicolăescu a decis reabilitarea a 15 spitale judetene de urgenţă. În urma realizării studiilor de fezabilitate de către firmele asociate în acest contract, Vamed Viena şi „Institutul de Studii şi Proiectări Energetice“ SA, au fost reabilitate nouă din cele 15 spitale pentru care s-au cheltuit bani pe studiile de fe­zabilitate. Pentru spitalele judeţene de urgenţă din Buzău, Tg. Jiu, Slobozia, Satu Mare, Tulcea şi Focşani s-au cheltuit degeaba bani pe studiile de fezabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here