Directia Sanitar-Veterinara lanseaza un proiect intitulat „Puncte Gastronomice Locale”, care reprezinta, in esenta, un conceput pentru dezvoltarea gastronomiei locale, pentru ca prin acesta se vor putea infiinta, cu precadere, in zonele rurale sau in zonele cu traditii, mici restaurante. Mai exact, de anul viitor, familiile din mediul rural vor putea deveni proprietarele unui punct gastronomic local, cu conditia ca acestea sa ofere publicului mancare traditionala, din zona respectiva. Punctele Gastronomice Locale se doresc a fi un fel de restaurante sau, mai bine zis, pensiuni care se inregistreaza sub o forma mai simplificata, nefiind necesare atatea dotari si spatii precum au un restaurant sau o pensiune. Ele se doresc a fi unitati de alimentatie publica de tip familial, asemanatoare cu pensiunile, insa intr-o forma mai simpla de organizare. Acestea trebuie sa fie organizate insa sub o forma juridica II, PFA sau chiar SRL.
Potrivit proiectului, hrana va fi pregatita si servita doritorilor chiar si la locuintele gospodaresti si va fi preparata numai de proprietar sau de membrii familiei acestuia. Exista insa si unele restrictii. Astfel, din gospodaria familiei se vor putea folosi doar legumele. In ceea ce priveste restul materiei prime, aceasta se poate procura doar din unitatile autorizate sanitar, inclusiv ouale si laptele, iar animalele din gospodarie trebuie sacrificate in abatoare. O solutie, ar putea fi, insa, si abatoarele mobile. In absenta abatoarelor mobile, animalele se vor duce la abator sau la centrele de sacrificare, se sacrifica si revin in gospodaria respectiva cu documentele necesare.
Proiectul propus de DSVSA prevede ca meniul punctelor gastronomice sa fie diferit de cel al restaurantelor. Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic, cu o gama sortimentala restransa, de cel mult doua feluri de ciorbe sau supe, doua feluri principale si doua feluri de desert. Mancarea va fi, obligatoriu, preparata si consumata in aceeasi zi.
Initiativa este de natura sa incurajeze productia si consumul de produse autohtone, care sa conduca la dezvoltarea pe orizontala a regiunilor, dar si a turismului national. Are si multe piedici pentru un gospodar care s-ar incumeta la o asemenea afacere. Limitarea produselor pe care le pot folosi din gospodaria proprie, formalitatile cu documentele sunt de natura sa puna bete-n roate lansarii acestor proiecte, care, ca orice ofera turistica, trebuie mai intai sa se faca cunoscuta si apoi, dupa o vreme, sa devina viabila si din punct de vedere financiar.
Taranii trebuie sa se inregistreze juridic daca vor sa deschida punct de lucru gastronomic
Cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala. Starea de sanatate a proprietarilor trebuie sa fie verificata periodic. Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina, asa cum spuneam, numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.
„Prima conditie, avand in vedere ca aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008. Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul ANSVSA sau de la sediul DSVSA Buzau. Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si: schita locului de producere a alimentelor; copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului; copie dupa actul de identitate”, se arata in comunicatul DSVSA Buzau.
Inspectorii DSVSA Buzau vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere. O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic.
Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea.
Informatii referitoare la Punctele Gastronomice Locale pot fi obtinute si accesand linkul catre pagina campaniei Puncte Gastronomice Locale de pe site-ul ANSVSA: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here