Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău va dispune măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare menite să prevină orice episoade neplăcute cu adresabilitate la sănătatea publică, în condițiile apropierii Sărbătorilor Pascale, când un interes major este manifestat de către consumatori în ceea ce privește, în primul rând, sacrificarea și comercializarea mieilor dar și conditiile de producere, transport, depozitare și comercializare a celorlalte produse alimentare specifice respectiv oua, lapte și produse lactate precum și diverse produse de panificatie.

 

Acțiunile de control vor viza modul de respectare a condițiilor sanitare veterinare din targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare și alimentatie publica. Circumscriptiile sanitare veterinare și pentru siguranta alimentelor precum și circumscriptiile sanitare veterinare zonale în perioadele 25.03-31.03.2013 (Sarbatorile Pascale Catolice) și 20.04-05.05.2013 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) vor avea un program prelungit de lucru la sediul fiecareia dintre el fiind afișate atat programul zilnic cat și persoanele responsabile și numărul de telefon.

 

Sacrificarea mieilor se va realiza în unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare (publicate pe site-ul ANSVSA) precum și in locuri special amenajate temporar in care se asigura supravegherea sanitara veterinara și unde sunt respectate conditiile de igiena stabilite in Reg. (CE) nr. 852/2004 privind cerintele generale de igiena pentru alimente și Reg. (CE) nr. 853/2004 care stabilește cerintele specifice de igiena pentru produsele de origine animala.

 

Înființarea la nivelul județului Buzău a unor locuri temporare de sacrificare a mieilor se poate face numai în cazul existenței unor solicitări scrise din partea unor primării (sau Institutia Prefectului) pentru organizarea unor astfel de locații unde mai multi fermieri sa poata sacrifica mieii și numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale și specifice de igiena, bunastare a animalelor și gestionare corecta a subproduselor nedestinate consumului uman. Important de

 

mentionat este faptul ca toate aceste locatii, fie ele temporare sunt supravegheate sanitar veterinar carnea obtinuta aici fiind deci expertizata sanitar veterinar și marcata pentru comercializare conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locații temporare special amenajate, va fi obținuta la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrata catre unitati din domeniul alimentar lnregistrate/autorizate sanitar veterinar. Functionarea locurilor speciale de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioadele 22.03-31.03.2013 și 20.04-05.05.2013. În ceea ce privește conditiile de comercializare a produselor alimentare D.S.V.S.A. va informeaza: este interzisa comercializarea produselor alimentare și a alimentelor de origine animala în spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, în care nu este asigurata o temperatura și o stare de igiena corespunzatoare, cu rugamintea sesizarii unor astfel de situatii.

 

Nu poate face obiectul comercializării sub nici o formă carnea de miel provenită de la sacrificarile din gospodăriile individuale, aceasta fiind destinată exclusiv consumului familial, în caz contrar această carne se va considera ca fiind comercializată fără efectuarea expertizei sanitare veterinare ceea ce presupune amenda contravențională în cuantum de 20.000- 40.000 lei; aprovizionarea trebuie făcută numai cu produse alimentare marcate și/sau certificate din punct de vedere sanitar veterinar; la achizitionarea produselor alimentare și a alimentelor de origine animala se recomanda verificarea atenta a specificatiilor de pe etichete și compararea conditiilor de depozitare și comercializare a produsului solicitate de fabricant pe eticheta cu conditiile reale de la locul de depozitare și comercializare; În cazul oricarei aprovizionari recomandam a se face o atenta verificare a termenelor de valabilitate etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here