Ca urmare a aparitiei unor cazuri de pesta porcina africana in judetul Satu Mare, și la nivelul județului Buzău, precum și în celelalte județe a fost instituită canatina și au fost luate mai multe măsuri care să împiedice răspândirea bolii de către Agentia Nationala Sanitar Vaterinara si pentur Siguranta Alimentelor . La nivelul judetului nostru a fost instituita interdictia comercializarii de porci in targurile de animele, iar inspoectorii sanitar veterinari au verificat cu strictete in ultima perioada modul in care aceasta masura este respectata. Intre timp, situatia de la Satu Mare s-a rezolvat, nu au mai aparut alte cazuri noi si ca urmare s-a decis ridicarea masurilor de carantina impuse la nivel national.

În aceste condiții, medicii veterinari de libera practica teritoriali vor elibera documentele specifice pentru miscarea porcinelor, mai precis formularul de miscare si certificatul care atesta starea de sanatate a animalelor.
Informatia a fost transmisa si consiliilor locale din judet, in calitatea acestora de organizatori ai targurilor de animale, iar de aici vestea urmeaza a fi raspandita si in randul comunitatilor locale, pentru a ajunge la cunostinta tuturor celor interesati, fie ca este vorba de crescatori de suine, fie ca este vorba de persoane interesate sa cumpere animale.
In judet sunt doar trei targuri de animale autorizate sanitar veterinar, la Buzau, Ramnicu Sarat si Rusetu, directorul DSVSA atragand atentia ca, indiferent de specie, comercializarea animalelor vii in conditii legale trebuie sa se faca doar in cadrul acestor targuri. Organizarea de targuri de animale neautorizate sanitar veterinar cat si comercializarea animalelor vii fara documente sanitare veterinare se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 600 la 1.200 de lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice.

Avand in vedere conditiile de risc epidemiologic in care Romania inca se afla prin evolutia in statele vecine a pestei porcine africane, se mentine necesitatea acordarii in continuare a unei atentii sporite informatiilor transmise prin materialele informative referitoare la pesta porcina africana, se mai precizeaza intr-un comunicat al DSVSA Buzau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here