bebelusi5Femeile buzoiene care vor naşte începând de astăzi vor trebui să opteze pentru una dintre cele două variante ale concediului pentru creşterea copilului, cu durată fie de un an, cu o indemnizaţie mai mare, fie de doi ani, dar cu mai puţini bani pe lună.

Aceasta pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat, ieri, Legea privind concediul pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, după ce magistraţii Curţii Constituţionale au respins sesizarea opoziţiei privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010 şi a legii de aprobare a acesteia. Respectivele acte normative au fost contestate, pe 26 mai, de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor, care au considerat că acestea restrâng drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010, care a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie. Actul normativ prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.

Potrivit acestuia, mamele pot opta pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here