Atenţie mare la ce cumpăraţi din pieţe şi hipermarketuri! O spune Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide care într-un raport recent arată că la o treime din legumele, respectiv 46% din fructele autohtone, s-au descoperit urme de substanţe folosite de producători pentru a obţine recolte mai bogate sau pentru a-şi proteja culturile. Valorile sunt sub limita admisă,spun cercetătorii, însă, asta nu înseamnă că suntem feriţi de ingerarea unor substanţe care dăunează organismului dacă consumul este pe o perioadă îndelungată. Din piersicile şi merele analizate 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite.

Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoşari 43%. Chiar dacă nivelul de substanţe nocive din astfel de alimente respectă normele legale, medicii spun că, dacă sunt consumate repetat, pot provoca probleme de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here