Deputații buzoieni Marcel Ciolacu, Danuț Păle, Sebastian Radu, Ionela Dobrică și Sorin Lazăr se numără printre susținătorii proiectului de act normativ, prin care se propune înființarea unui registru de evidență a persoanelor cu intoleranță la gluten, care va fi completat de medicii de familie și de gastroenterologi.

Inițiatorii cer ca toate alimentele ambalate, precum și medicamentele, suplimentele nutritive şi produsele cosmetice, să fie însoțite de informații referitoare la conținutul de gluten, urmând să se specifice inclusiv dacă produsul respectiv poate conține urme de gluten sau dacă a fost procesat într-o unitate în care se prepară și produse care conțin gluten. De asemenea, in proiectul legislativ sunt incluse și obligații pentru unitățile de învățământ preșcolar și școlar, în scopul asigurării alimentației corespunzătoare pentru copiii cu boala celiacă. Astfel, în baza unei adeverințe medicale eliberate de medicul de familie, care certifică faptul că respectivii copii au intoleranță la gluten, unitățile de învățământ care au inclusă în program și servirea mesei, vor fi obligate să le asigure acestora alimentația corespunzătoare. Porţiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din ingrediente inscripţionate „fără gluten”, conform propunerilor din proiectul legislativ.

Prevederea se referă și la spitalele de stat sau private, care, de asemenea, vor avea obligația de a asigura pacienţilor cu boala celiacă toate mesele pe care le presupune spitalizarea, pe baza de alimente fără gluten. Totodată, sunt incluse și anumite prevederi pentru a se evita discriminarea acestor persoane, menționându-se în textul legii că acestora „nu li se va restrânge dreptul la educaţie, la asistenţă medicală, la servicii publice şi la demnitate pe baza absenţei cadrului necesar alimentaţiei şi tratamentul acestora, respectiv absenţa preparatelor alimentare şi medicamentoase fără gluten”. Refuzul acordării acestor drepturi din cauza imposibilităţii de a oferi acestor persoane alimente care nu conţin şi nu sunt contaminate cu gluten, reprezintă discriminare.

Inițiatorii proiectului de act normativ, printre care se numără și deputații buzoieni Marcel Ciolacu, Danuț Păle, Sebastian Radu, Ionela Dobrică și Sorin Lazăr, propun și înființarea unui Registru Național de Evidență, sarcină care ar reveni Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului, și ar trebui dusă la îndeplinire în cel mult 12 luni de când legea va fi intra în vigoare. Ulterior, registrul va fi completat de către medici de familie și de specialiștii gastroenterologi, astfel încât să existe o evidență cât mai exactă a persoanelor cu intoleranță la gluten din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here