cabinet medicalConducerile organizatiilor profesionale ale medicilor de familie buzoieni vor sa evalueze numarul colegilor lor care ar fi dispusi sa nu semneze contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, in semn de protest fata de prevederile Contractului-cadru pe 2011-2012 si fata de alte neajunsuri ale sistemului sanitar care, spun ei, le afecteaza profesia. Aceasta inainte de a anunta, asa cum au facut-o conducerile centrale ale acestor organizatii de breasla, respective forma extrema de protest care, in cazul adoptarii ei, ar lasa fara asistenta medicala primara o buna parte a cetatenilor judetului.
Nemultumirile medicilor de familie buzoieni, precum cele ale colegilor lor din tara, sunt numeroase, spune medicul Angela Mazdrag, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din judet. Dintre acestea, sunt de amintit limitarea numarului de pacienţi la maxim 2.200 de medic de familie, modificarea raportului per capita/ per serviciu – la 1:1, faţă de 0,7:0,3, asa cum se negociase, rezultat consfintit chiar si printr-un protocol –, limitarea bugetului orientativ de prescriere a medicamentelor pentru fiecare cabinet, finantarea, in continua descrestere, a sistemului medicinei de familie, precum si instituirea de noi taxe: de evaluare a cabinetelor (de 1.000 lei în mediul urban şi 250 lei în mediul rural), acreditarea ISO, necesară cabinetelor cu mai mult de cinci angajaţi etc. Acestora li se adauga obligativitatea de a se asigura servicii de permanenta in conditii improprii, precum si permiterea accesului in profesia de medic de medicina a familiei a unor medici care nu au parcurs etapele de specializare necesare.
“Actiunile de protest vor include vor include pichetarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, miting la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si vom intocmi tabele cu medicii care ar fi de acord să nu semneze Contractul-cadru”,declara presedintele Patronatului Medicilor de Familie din judetul Buzau.

Mihail TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here