Cazurile de gripă semnalate în ţară și cele 4 confirmate în județul Buzău, precum și efectele mortale în multe dintre aceste situaţii, i-au determinat pe buzoieni să meargă în număr mai mare la medic, pentru a se vaccina. În consecinţă, faţă de anii trecuţi, numărul buzoienilor care s-au vaccinat antigripal a crescut considerabil. Până acum, în acest sezon, au fost imunizate peste 18.000 de persoane, în majoritate fiind cele mai vulnerabile în faţa unui virus.

Pentru Buzău, în acest sezon rece, au fost alocate aproape 24.000 de doze, în majoritate ajunse la medicii de familie din judeţ, precum şi la instituţiile medicale ori de asistenţă socială.

Gripa este confundată adeseori cu o viroză obișnuită, însă riscurile sunt majore în cazul copiilor mici, al persoanelor vârstnice sau al gravidelor dacă este vorba despre gripă. Gravitatea mare și riscurile de deces apar în cazul gripei și tocmai de aceea gripa nu trebuie confundată cu virozele obișnuite.

Virozele respiratorii nu sunt atât de contagioase precum gripa, iar complicaţiile sunt mai puţin severe. Complicațiile mari sau decesurile apar la pacienții cu boli deja existente, cum ar fi astmul bronșic. Virusurile gripale pot genera epidemii – se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni într-o zonă sau ţară – şi chiar pandemii (boala se extinde pe mai multe zone de pe glob).

Semne gripă
– Gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C);
– Dureri de cap;
– Uneori apar şi frisoane;
– Tuse seacă (în gripă tusea poate persista şi 4 săptămâni, chiar dacă celelalte semne dispar);
– Nasul curge;
– În cazul copiilor, pacientul nu este vioi;

Semne viroze
– În viroze, debutul este gradual;
– Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37, 5- 38 de grade C);
– Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptământă);
– Frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;
– În cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here