vaccin rabirMinistrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, face apel la medicii de familie şi la cei din spitale să susţină campania de imunizare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii. Pentru sezonul 2014-2015, MS a achiziţionat 500 000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local, iar până în prezent au fost imunizate pesteb 96.000 de persoane.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare sau metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide. În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.

MS reaminteşte, pe de altă parte, că medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.
Până acum, în judetul Buzau au fost repartizate 6.500 de doze de vaccin in doua transe, prima a fost de 1700 de doze, iar cea de-a doua de 4800.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here