Pesta porcină africană ar putea ajunge și la Buzău! Avertismentul aparţine reprezentanţilor Direcţiei-Sanitare Veterinare care au observat că foarte mulţi pescari din Buzău ajung în Delta Dunarii şi ar putea aduce pesta africană în judet. Chiar dacă nu afectează omul, boala este mortală pentru porci şi, mai grav, nu poate fi combătută cu niciun tratament.

Încă un focar de pestă porcină africană s-a confirmat zilele trecute, la Grindu, în judetul Tulcea, fapt ce confirmă că boala care ucide porcii rapid pune probleme serioase autorităţilor. În sprijinul veterinarilor din Tulcea au fost deja detaşaţi 12 specialişti din alte judeţe, inclusiv din Buzău. Aceştia beneficiază de auto-laboratoare şi atomizoare de dezinfecţie.

Direcţia Sanitar Veterinară Buzău avertizează cetăţenii, în special pe fermieri, să acorde o atenţie sporită animalelor, iar în cazul îmbolnăvirii să anunţe imediat medicul-veterinar din localitate.

Boala fi transmisă foarte usor prin haine şi incălţăminte, dar şi prin traficul rutier. Conform autorităţilor, ucrainienii izgonesc mistreţii din culturi cu tunuri cu încărcătură explozivă sau cu aparatura de sonorizare care emite zgomote puternice. Din această cauză, multe cârduri de mistreti au trecut Dunarea dinspre Ucraina catre malul romanesc, aducand automat si pesta porcina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here