card-sanatateReprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău atrag atenţia că, începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale pentru toți asigurații din sistemul public de sănătate. Cardul a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015, iar odată cu 1 septembrie se încheie perioada de acomodare cu acest sistem.
Sunt însă buzoieni care nu dat importanţă aestui document prin care demonstrează că sunt asiguraţi medical şi doar cu ajutorul acestuia pot beneficia de servicii în sistemul medical. La acest moment, la nivelul CJAS Buzău au fost declarate pierdute sau deteriorate 2.053 de carduri și au fost deja emise 1.521 carduri duplicat.Cei care au pierdut sau au deteriorat cardul de sănătate trebuie să știe că pot solicita un card duplicat de la casele de asigurări. În acest sens, vor depune o cerere și vor plăti de această dată contravaloarea noului card și a cheltuielilor de distribuire prin Poștă, respectiv suma de 15,5 lei.Până li se va elibera noul card, aceștia vor avea acces la servicii în baza unei adeverințe de înlocuire, ce le va fi înmânată în momentul depunerii cererii pentru duplicat.
De asemenea, asigurații care refuză utilizarea cardului de sănătate din motive personale sau religioase trebuie să depună o cerere în scris la CJAS, în care vor menționa motivul refuzului și vor restitui cardul în cazul în care l-au primit. La momentul actual, la nivel județean, sunt 913 carduri refuzate de asigurați din motive religioase și personale. Pentru această categorie de asigurați, accesul la servicii medicale este realizat prin intermediul unei adeverințe de înlocuire a cardului, cu o valabilitate de trei luni, după care documentul respectiv trebuie reînnoit. Adeverința nu trebuie predată furnizorului de servicii, ci va rămâne la asigurat pentru a fi prezentată la fiecare solicitare de servicii medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here