diane 35

Pilulele Diane 35 nu vor mai fi prescrise ca şi anticoncepţionale. Decizia a fost luată de Agenţia Europeană a Medicamentului, care a impus ca pe teritoriul ţărilor din spaţiul comunitar prospectul medicamentului să fie modificat.

Astfel, potrivit noilor indicaţii, acest medicament va putea fi prescris numai pentru acnee, nu şi contraceptiv, aşa cum era până acum. Decizia va fi aplicată înclusiv în România, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

Preşedintele ANM, dr. Marius Sabu, a anunţat că au fost retrase şapte serii de Diane 35 din farmaciile din România. Cele şapte serii retrase aveau înscris în prospect şi indicaţia de contraceptiv.

Peste 28.700 de românce au luat anul trecut Diane 35

Anticoncepţionalele Diane 35 au fost lansate în 1987. Tratamentul cu aceste pilule este aprobat oficial în 135 de state, iar aceste contraceptive se comercializându-se în 116 ţări, printre care se numără şi România. Numai anul trecut pe teritoriul ţării noastre s-au vândut 344 438 cutii, ceea ce înseamnă în 2012 peste 28. 700 de românce au urmat un tratament cu anticoncepţionalele Diane 35.

Aceste pilule se administrează pe perioade mici de timp și sunt de regulă recomandate în special în cazul tratării acneei şi a ovarului polichistic. Aceste pilule nu se recomandă mai mult de 6 luni, deoarece au o concentraţie destul de ridicată de estrogen, iar riscul apariţiei efectelor adverse este destul de ridicat.

Pilulele ar fi provocat moartea a patru persoane

La începutul anului, Ministerul Sănătăţii din Franţa anunţa retragerea de pe piaţă a pilulelor după ce patru persoane ar fi murit ca urmare a urmării unui tratament cu Diane 35.

Potrivit autorităţilor franceze, pilulele Diane 35, produse de compania farmaceutică Bayer şi folosite drept tratament antiacnee, împotriva sindromului ovarelor polichistice, dar şi ca măsură de contracepţie, au fost retrase de pe piaţa din această ţară timp de trei luni.

În urmă cu câteva zile Comisia Europeană a impus Franţei să repună pe piaţă medicamentul antiacneic Diane 35, prescris în mare parte ca pilulă contraceptivă înainte de retragerea sa în mai din cauza riscurilor de tromboză, relatează AFP.

Luând în considerare îngrijorările franceze, Comisia a decis totuşi restrângerea prescrierilor acestui medicament şi a impus o informare mai bună în legătură cu contraindicaţiile sale, pentru a reduce riscul „cunoscut de tromboembolie” (formare de cheaguri de sânge care pot bloca un vas de sânge ce irigă plămânii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here