Spălătoriile auto din Buzău au fost ieri luate cu asalt de şoferi. Motivul: maşinile erau acoperite cu un strat consistent de praf aşezat după ploaia din ziua precedentă. Explicaţia autorităţilor de mediu face lumină în ceea ce priveşte pericolul pentru sănătatea umană a stratului de praf care a fost present în atmosferă. Ionuţ Apostu , şeful APM Buzău explică pe pagina sa de Facebook:

 

Lămuriri despre praful saharian:

La sfârșitul lunii februarie, o formațiune ciclonică deosebit de activă în bazinul central al Mării Mediterane a determinat o circulație intensă a aerului din sector sudic, favorizând astfel avansul particulelor de praf de origine sahariană, înspre sud-estul Europei.
În noaptea de luni spre marți și în cursul zilei de marți, 1 martie, praful saharian a ajuns deasupra țării noastre. Deoarece a plouat, praful s-a depus la sol, mai ales în jumătatea de vest a țării, unde ploaia a avut o durată mai mare.
Evenimente similare s-au produs și în alți ani, îndeosebi primăvara, când circulațiile sudice sunt mai intense. Deoarece țara noastră este departe de sursa transportului de praf, depunerile sunt neimportante și sunt remarcate doar în urma unei ploi, așa cum s-a întâmplat de această dată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here