Medicii buzoieni amenință cu proteste de amploare în următoarele luni. În septembrie marșuri, în octombrie grevă, iar în noiembrie demisii în bloc. Ca urmare a constituirii la nivel naţional a ” Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate” rezultată în urmă acordului reprezentanţiilor Colegiului Medicilor din România (CMR), Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Psihologilor din România , Colegiului Farmaciştilor din România , Federaţiei SANITAS, Camerei Federative a Medicilor, şi Sindicatului Ioan Cantacuzino, Biroul Colegiului Judeţean al Medicilor Buzău să întrunit în şedinţa de urgenţă în dată de 31 iulie 2013.

A fost analizat ACORDUL CADRU care reglementează raporturile juridice dintre părţi, cu privire la colaborarea în vederea organizării, înfiinţării şi funcţionarii unei largi COALIŢII a categoriilor socioprofesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii din România şi să stabilit că este necesară o întâlnire cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor profesionale şi sindicale la nivel local, pentru că acestea să fie dezbătute şi pentru a se stabili în ce măsură deciziile luate la nivel central pot fi aplicate şi la nivelul judeţului Buzău.
Joi, 1 august 2013, Conducerea Colegiului Judeţean al Medicilor Buzău a avut o întâlnire cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor profesionale şi sindicale reprezentative la nivel local, care au semnat ACORDUL la nivel naţional şi li sau prezentat ultimele decizii la nivel central. Totodată au fost invitaţi să-şi spună părerea despre modul în care ar putea fuunctiona această COALIŢIE la nivel local.
De asemenea, participanţii la discuţii au fost invitaţi să redacteze o lista de revendicări şi nemulţumiri specific fiecărui segment socioprofesional pe care îl reprezintă (medici, medici dentişti, farmacişti, psihologi, asistenţi medicali, alte categorii de angajaţi din sistemul medical şi famaceutic din România) şi să le transmită Colegiului Judeţean al Medicilor Buzău, care la rândul sau le va prezenţa Colegiului Medicilor din România, la şedinţa care va avea loc în dată de 5 august, când se vor stabili principalele obiective ale noii COALIŢII şi un calendar al protestelor care vor urmă, în cazul în care Guvernul nu va acceptă solicitările membrilor coaliţiei.
“Scopul constituirii acestei COALIŢII este acela de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv, poziţia socială şi imaginea în societate, nivelul veniturilor, respectul faţă de aceste profesii în relaţiile cu societatea în ansamblu, dar şi cu angajatorul şi autorităţile publice. În urmă unei analize aprofundate şi a unei decizii comune se va stabili dacă această COALIŢIE, înfiinţată deocamdată fără personalitate juridică, este oportun să se transforme într-o asociere cu personalitate juridică. Este prima dată când se încearcă o coalizare a tuturor profesioniştilor din sănătate, astfel încât dacă se decide organizarea unor proteste să vorbim toţi aceeaşi limba şi să ne susţinem reciproc”, a precizat Dr. Ion JAPIE, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Buzău.
Părerile celor prezenţi la discuţie au fost în cea mai mare parte convergente, cu toţii admiţând că este nevoie de o reprezentare a unei forţe profesionale puternice care să facă presiuni asupra Guvernului, dar şi de o reprezentare sindicală la fel de bine poziţionată, care să susţină revendicările fiecărei structuri profesionale din sistem şi să organizeze proteste în cazul în care este necesar.
“Deocamdată se face o consultare a membrilor din teritoriu ai COALIŢIEI realizată la nivel central, în vederea aprobării principiilor şi valorilor comune pe baza cărora acesta va funcţiona şi pe baza cărora se va stabili un calendar al activităţilor şi acţiunilor care vor avea loc în perspectiva”, a mai spus Dr. Ion JAPIE, preşedintele CMJ Buzău.
O problema cu care se confruntă Buzăul este lipsa unei structuri sindicale la nivelul medicilor, motiv pentru care să încercat să se găsească soluţii de reactivare a Camerei Federative a Medicilor sau de aderare la o altă structura sindicală, care are deja o reprezentativitate puternică la nivel local şi naţional.
Toate părerile emise de participanţii la discuţie au fost consemnate, după care aceştia au semnat un accord de principiu prin care şi-au exprimat adeziunea faţă de scopul COALIŢIEI, urmând că în cel mai scurt timp, fiecare să-şi informeze membrii proprii şi să le solicite opinia pe care, ulterior, să o transmită Colegiului Medicilor Buzău care, la rândul sau, o va transmite, împreună cu revendicările punctuale, la CMR, respective, la Secretariatul General al COALIŢIEI.
Concluzia discuţiilor a fost că este necesară o unitate a tuturor profesioniştilor din sănătate, în vederea determinării factorilor de decizie, la nivel de Guvern sau/şi Parlament de a acordă atât statutul social pe care îl merită aceste profesii, cât şi unele drepturi de natură profesională, salarială şi a condiţiilor în care aceştia se pregătesc şi profesează. Toate acestea trebuie să fie cerute “pe aceeaşi limba” , astfel încât, aşa cum a spus în repetate rânduri şi preşedintele CMR, Prof. dr. Vasile Astărăstoae, profesioniştii din sănătate să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară pentru a-şi câştigă existenţa, iar de sănătatea populaţiei din România să nu mai aibă cine să se îngrijească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here