vaccin

Programul Naţional de Imunizare s-a derulat cu sincope anul trecut în judeţul Buzău. O arată datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Buzău, care indică faptul că anul trecut au fost vaccinaţi conform calendarului 26.153 de copii pentru care s-au utilizat 35.102 doze – BCG, HB pediatric, DTPa –VPI-Hib, DTPa, ROR – procentul de realizare a programului, în aceste situaţii, fiind de peste 91% în toate situaţiile.

Probleme au fost în primul rând la campaniile şcolare de vaccinare. Este vorba despre vaccinarea antipoliomielitică, cu VPI a elevilor din clasa a-III-a şi clasa a II-a. Pentru aceasta, au fost achiziţionate 9.504 doze, cu care au fost vaccinaţi 8.448 copii şcolarizaţi şi neşcolarizaţi (acoperire vaccinală 94,3%). În campania de vaccinare cu dT (diftero tetanic) a elevilor din clasa a X-a s-au vaccinat 4.227, faţă de 4.730 catagrafiaţi, adică s-a realizat o acoperire vaccinală de 89,4%, iar campania elevilor de clasa a-IX-a, care era planificată în luna noiembrie, nu s-a putut realiza decât parţial, întrucât numărul de doze de vaccin de care s-a dispus a fost doar de 940, faţă de un număr de 4.165 doze care ar fi fost necesare, motiv pentru care s-a reuşit protejarea doar a 248 elevi din zona Rm. Sărat.

Copii omişi la vaccinare  

Deşi repartiţia pe tipuri de vaccinuri, în funcţie de necesarul solicitat de medicii de familie, specialiştii DSP au constatat că nu toţi copiii au beneficiat de vaccinare incompletă. În luna februarie 2012, a fost evaluată acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni a copiilor născuţi în luna iulie 2010, moment în care s-a constatat că din 382 de copii evaluaţi prin sondaj, 27 au fost vaccinaţi incomplet conform vârstei,  20 fiind din mediul rural şi 7 din urban. Cei mai mulţi nu au fost aduşi de părinţi la vaccinare.

Copii nevaccinaţi au fost descoperiţi şi la evaluarea acoperirii de vaccinare la vârsta de 12 luni a bebeluşilor născuţi în luna iulie 2011. Din 351 de copii supuşi evaluării, s-a constatat că 277 (122 în urban, 155 în rural) au rămas nevaccinaţi, ori din cauza nepre­zentării, a contrain­dicaţiilor medicale, a naşterii în străinătate sau contraindicaţii medicale. În 15 cazuri s-a refuzat vaccinarea, în trei cazuri s-a omis, însă în cele mai multe, nu a fost vaccin disponibil, fiind vorba  despre 210 situaţii.

Lucrurile au stat îngrijorător însă la evaluarea acoperirii vaccinale la vârsta de 24 de luni a copiilor născuţi în iulie 2010. Din 365 de copii evaluaţi, 24 au fost depistaţi vaccinaţi incomplet în raport cu vârsta.  În cazul celor mai mulţi, 33,3%, s-a refuzat vaccinarea, în 29,2% din situaţii a fost vorba despre neprezentare, omisiune  -16,6% ori naştere în străi­nătate – 20,8%. În consecinţă, cele mai importante cauze a procentului scăzut de copii vaccinaţi conform calendarului sunt reprezentate pe de o parte, de absenţa temporară a unor produse imunobiologice – situaţie ce se reglementează în timp şi se regăseşte în luna/anul următor, şi, pe de altă parte, pierderii încrederii părinţilor în beneficiile vaccinării şi, consecutiv, refuzului vaccinării copiilor lor odată cu creşterea acestora în vârstă, acest lucru fiind observat nu numai în grupurile populaţionale greu accesibile, ci şi în rândul persoanelor cu un nivel educaţional ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here