Programul de screening auditiv a fost extins și în spitalele din subordinea autorităților locale, inclusiv în Buzău, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat de presă. Începând cu data de de 24 octombrie va fi demarată distribuirea echipamentelor în 188 de unități sanitare care vor implementa programul de screening auditiv.
„Din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv”, a declarat ministrul Sorina Pintea, subliniind că „este deosebit de important pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat”.

Inițial, Sorina Pintea a anunțat că lista cuprinde 40 de spitale, dar în comunicatul de presă sunt menționate 188 de unități medicale, iar lista nu a fost publicată pe portalul MS. Cert este că fiecare județ va avea cel puțin o maternitate în care bebelușii vor beneficia de screening și de tratament adecvat.

Specialiștii spun că screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață și se poate interveni pentru corecția acesteia, prin implant cohlear unilateral sau bilateral, simultan sau secvențial, în funcție de ceea ce stabilesc medicii specialisti, potrivit specificului fiecarui pacient.Prin programul de screening al MS, copiii născuți în maternitățile de stat din România vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here