IMG_2599-1Ți-ai propus să mergi la sală, să îți schimbi obiceiurile alimentare și în fiecare dimineață te trezești hotărâtă să nu mai calci strâmb în lupta cu kilogramele? Apoi mergi la sală, lucrezi intens și ajungi acasă cu mânile întinse spre frigider dupa ce ai căzut pradă senzației de foame acută care apare în general după un exercițiu intens ca urmare a nevoii organismului de a își reface stocul de energie.

Iar acesta este momentul cel mai important. Nu degeaba se zice că un corp frumos se construiește din ce așezi în farfurie. Masa post-antrenament este masa care ar trebui să primească cea mai mare atenție din partea voastră pentru că ea vă este de cel mai mare folos în atingerea obiectivului, care, pentru majoritatea dintre noi femeile, este acela de a obține un corp tonifiat si armonios, fără colăcei inestetici sau celulită. Ce trebuie să faci pentru asta? Asigură-te că orice antrenament este urmat de recuperare eficientă adică tu te odihnești, te hidratezi și te alimentezi corespunzător.

Masa post antrenament ar trebui să vină în decurs de maxim o oră după terminarea efortului pentru a preveni intrarea organismului în stare catabolică, de canibalizare a masei musculare. Atunci când lucrezi intens musculatura consumi energie, iar rezervele de energie trebuiesc refăcute post-antrenament pentru ca tu să te bucuri de rezultate excelente la sală: să accelerezi metabolismul, să arzi grăsimea și să tonifici musculatura. Ori nu poți face asta fără combustibil pentru corpul tău. Alege inteligent însă și iată mai jos câteva tipsuri și sugestii.

Alimentele indicate pentru masa de după antrenament trebuie să fie proteine în combinație cu carbohidrați complecși, proteinele având rol în refacerea și creșterea musculară, carbohidrații în recuperarea nivelului de energie. Combinații excelente sunt cele de carne slabă (proteine) cu legume, de preferat crude (carbohidrați). Puteți alege, cu atenție la mărimea porției ca întotdeauna, din următoarele combinații:

– Somon, macrou, sardine (pe cât posibil de pescuit sălbatic, nu acvacultură) pentru conținut de proteine și grăsimi sănătoase, împreună cu un mix de salată verde, rucola, baby spanac sau alte frunze stropite cu zeamă de lămâie și alte condimente după gust.

– Iaurt/kefir/lapte bătut de preferință de capră împreună cu o jumătate de banană. Proteinele din produsul lactat hrănesc mușchii obosiți, iar banana vine și reface rezervele de energie consumate în timpul antrenamentului.

– Brânză slabă sau urdă în combinație cu legume crude (ex: felii de ardei gras sau castravete pentru plus de hidratare), principiile fiind aceleași de a combina proteine slabe cu carbohidrați buni.

– Vită, curcan sau pui cu broccoli sau fasole verde preparate la abur sau cuptor pentru o masă rapidă șI sățioasă post-antrenament.

– O salată de frunze în care adaugi o sursă de proteine vegetale (seminte de chia, cânepă, câteva migdale) sau animale (pește, pui, branză slabă)

– Un shake proteic pe bază de proteină din zer sau spirulină ori pudra proteică de mazăre (varianta vegană sau de post).

Variante sunt multe și sănătoase, dar niciuna nu implică alimente sau combinații alimentare clasice. Evitați cu desăvârșire mese bogate în zaharuri, carbohidrați (paste, pâine, orez), carne grasă sau mâncare tip fast-food.

Masa post antrenament nu înseamnă paste, sarmale, sandvișuri sau ciocolată, nici măcar fructele mâncate seara. Dacă vrei să ai un corp frumos lucrează mai mult la sală și mănâncă mai sănătos. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here