gemischter-salatNe aflăm în plin post al Crăciunului, o perioadă în care creștinii ortodocși se pregătesc trupește și sufletește pentru a sărbători Nașterea Domnului …. sau, în cazul unora, Marea Îmbuibare cu sarmale, fripturi și cozonaci. Dincolo de componenta religioasă, postul ținut ca la carte rămâne un instrument foarte util pentru detoxifierea organismului, eliminarea toxinelor acumulate și reducerea nivelului acidității cauzat de un consum exagerat de produse de proveniență animală, nivel crescut de stres sau efort fizic intens.

Practică curentă încă din timpuri străvechi, când era considerat un mencanism perfect pentru ca persoana să învețe autocontrolul prin supunerea și educarea senzației de foame, astăzi postul alimentar este o opțiune pentru o curățare eficientă  și necesară a organismului cu condiția să aibă la bază alimente sănătoase și într-o paletă cât mai variată. Iată câteva dintre grupele de alimente din care ar trebui să alegeți dacă vreți sa obțineți toate beneficiile perioadei de post.

Legumele sunt, cantitativ vorbind, baza alimentației în această perioadă, cu recomandare să fie consumate preponderent în stare crudă, fierte sau preparate la cuptor ori abur. Ele vin cu un conținut mare de fibre alimentare ce susțin procesul de detoxifiere și, în funcție de modul de preparare, pot aduce și cantități semnificative de vitamine și minerale. Inutil deci să vorbim despre platoul plin ochi cu cartofi prăjiți cu topping generos de  cașcaval de post ori de felia de pâine albă unsă cu margarină din belșug si lingurițe întregi de dulceață zaharoasă. Nici combinate, nici separat aceste alimente nu vor ajuta organismul să elimine toxinele acumulate. Potențialul lor maxim este să gâdile pe termen scurt papilele gustative.

La fel de importante ca legumele sunt leguminoasele,  în alimentația de post.  Fasolea, lintea, năutul, mazărea au un conținut mare de fibre alimentare, dar și de carbohidrați cu digestie lentă care permit reglarea nivelului glicemiei în sânge. În plus permit menținerea senzației de sațietate, rezolvând astfel  problema de care se plâng multe persoane care postesc și anume sentimentul constant de foame, pe care nu fac altceva decât să îl întrețină, consumând produse pe bază de făină albă și zahăr.  O categorie aparte o constituie alimentele din soia care, conform ultimelor cercetări în domeniu, nu sunt o opțiune sănătoasă prin prisma problemelor majore ridicate de conținutul de estrogen.

Dintr-o dietă pe bază de legume, leguminoase, rădăcinoase și frunze nu trebuie să lipsească nici categoria fructelor. Din păcate, având în vedere perioada în care ne aflăm, oferta de fructe este destul de limitată, dar se poate opta în continuare pentru fructe de producție locală precum mere, pere, gutui sau chiar pentru citrice (portocale, mandarine, clementine, grepfruit, lămâi). O altă alegere sănătoasă ar putea fi fructele de pădure congelate cu mențiunea de a verifica înainte de consum culoarea gheții. O gheță colorată poate însemna că fructele au fost ținute la temperaturi prea ridicate și s-au dezghețat, riscând astfel o posibilă contaminare.

Nu uitați de aportul de grăsimi sănătoase pe care le puteți obține din nuci, semințe, alune.  Consumate după ce a fost hidratate câteva ore sau proaspăt măcinate, categoria acestor superalimente este una care ajută la curățarea și menținerea sănătății arterelor și la reducerea nivelului colesterolului în sânge. Evitați însă consumarea acestor nuci, semințe și alune coapte sau prăjite pentru că, astfel preparate, ele și-au pierdut proprietățile nutritive, fiind sursă de calorii goale.

Ultima categorie o este cea a cerealelor, recomandabil integrale, care trebuie consumate cu măsură, de preferat cea mai mică măsură. Cu atât mai mult cu cât în perioadele de post ortodox tendința majorității este de a apela la banalul, dar infamul covrig care potoloște foamea pe moment, dar pe termen lung …. lung cât o zi de post, nu face altceva decât să întrețină, ba chiar să îngroașe stratul țesutului adipos. Evitați să consumați și produsele de patiserie, care vin la pachet cu zahăr, grăsimi, aditivi, conservanți și toată paleta de ingrediente ce trebuie eliminate dacă ceea ce se dorește este o detoxifiere a organismului.

Dieta de post nu este altceva decât o dietă vegană, dar un vegan este atent nu numai la proveniența hranei sale, dar și la calitatea acesteia. Alimentația în perioada de post trebuie să abunde în legume și leguminoase, rădăcionase, salate, fructe, alune, nuci, semințe. A alege cereale procesate, alimente prăjite, zahăr, uleiuri ori diverse produse ca ștrudeluri, covrigei, cornulețe, gogoși sunt tot atâtea alegeri nesănătoase. Postul este o perioadă de detoxifiere, de curățare și chiar de accelerare a metabolismului. Dar el trebuie ținut ca pe vremea buncilor și străbunicilor noastre, când ele nu aveau la îndemnână rafturi întregi de produse de postm, cu termen de garanție extins. Alegerea lor era să consume fructe, legume și leguminoase de sezon, în mare parte de proveniență locală, cu plus de elemente nutritive.

Se poate deci posti sănătos, ba chiar se poate și slăbi postind, cheia stă însă în alegerea alimentelor în mod întelept și echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here