Virusul pestei porcine africane continuă să dea mari bătăi de cap autorităţilor sanitar-veterinare din sud-estul ţării. Ocolit până acum, judeţul Buzău este ameninţat acum din aproape toate părţile de această maladie. Dacă până acum s-au depistat numeroase focare în judeţele vecine Ialomiţa şi Brăila, ieri dimineaţă, prezenţa virusului pestei porcine a fost confirmată la porcii de la o stână situată la 4 kilometri de localitatea Tunari, din judeţul Ilfov.

Alertat de numărul tot mai mare de focare din jurul judetului Buzău, prefectul Buzăului, Carmen Ichim, a convocat un comitet pentru situaţii de urgenţă prin care le-a cerut şefilor instituţiilor cu abilităţi în domeniu să fie cât mai vigilente şi să să intensifice măsurile de contracarare a răspândirii virsului pestei.

Deşi carnea porcilor infestaţi cu pestă porcină africană poate fi consumată fără riscuri pentru om, autorităţile veterinare atrag atenţia că sacrificarea porcilor bolnavi şi păstrarea cărnii, chiar şi la congelator, poate duce la reapariţia bolii în rândul porcilor reintroduşi în gospodărie după încetarea focarului. Asta, deoarece virusul rezistă în stare de congelare până la 6 luni, iar odată ce carnea a fost decongelată, se reactivează şi poate face din nou ravagii.

Fermierii care nu anunţă la timp sau care încearcă să ascundă faptul că le-au murit porci în gospodărie pierd despăgubirile acordate de stat si riscă amenzi de până la 5.000 lei.

Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677 în 132 de localităţi din opt judeţe din zonele de nord-vest şi sud-est ale României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here