Se mai întâmplă şi minuni: 4 buzoieni şi-au primit banii pe medicamentele cumpărate pe perioada spitalizării

0
SJUNu de puţine ori buzoienii care s-au internat în spitalul judeţean de urgenţă Buzău au fost puşi în situaţia de a-şi cumpăra medicamente sau materiale sanitare. Asta pentru că în farmacia spitalului nu au existat medicamentele necesare tratării anumitor afecţiuni. De la începutul anului unitatea spitalicească a decontat cheltuielile suportate de 4 bolnavi dintr-un total de 7 care au solicitat restituirea banilor cheltuiţi pe perioada spitalizării.
Chiar dacă ordinul de ministru prin care orice pacient poate cere banii înapoi pentru medicamentele cumpărate pe perioada spitalizării datează din 2005, puţini sunt acei bolnavi care ştiu acest lucru. Alţi bolnavi spun că nici nu mai contează cât au cheltuit ca să se trateze şi nu se arată interesaţi să primească banii înapoi. În farmacia Spitalului Judeţean suflă vântul prin rafturile de medicamente asta pentru că unitatea spitalicească a acumulat datorii faţă de furnizori iar banii vin cu mare întârziere de la Casa de asigurări de Sănătate. Prin urmare medicaţia necesară tratării unor afecţiuni lipseşte cu desăvârşire iar pacienţilor li se dă lista cu medicamentele necesare tratamentului. Dintre miile de pacienţi care au fost internate de la începutul acestui an în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă, doar 7 au solicitat restituirea banilor cheltuiţi din buzunar pentru cumpărarea de medicamente.
 Adriana Bratosin ,purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean de Urgenţă spune că: ” deşi Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău trece printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar , s-a făcut decontarea cheltuielilor reprezentând sumele plătite pentru achiziţionarea de medicamente sau materiale sanitare de către pacienţi. Este vorba de peste două mii de lei, cea mai mare sumă fiind cea către un pacient care a fost tratat pe reanimare. Mai sunt încă trei solicitări, una este în curs de soluţionare iar alte două au fost considerate în neconformitate cu legea.
În momentul în care la farmacia spitalului nu se găseşte medicamentul de care are nevoie un pacient, şi nici înlocuitorul medicamentului respectiv, iar pacientul este nevoit să-l cumpere, pentru decontarea sumelor cheltuite trebuie parcurşi anumiţi paşi. Medicul curant face un referat cu medicamentele respective, referat care trebuie aprobat de şeful de secţie şi managerul spitalului. După aprobare, medicul face o reţetă pacientului, cu care acesta merge la o farmacie şi cumpără medicamentul respectiv. Cu bonul fiscal pacientul revine la secretariatul spitalului şi face o cerere pentru decontarea banilor, care sunt returnaţi în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de disponibilităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here