Consiliul Național al Federației SANITAS a stabilit un calendar de proteste pentru sindicaliștii din sănătate, sub forma unor pichetări ce vor culmina cu un miting de amploare în data de șase aprilie. Sindicaliștii buzoieni vor participa, potrivit declarației liderului local al SANITAS, Mihai Ștefan, la pichetări în număr limitat, dar și la mitingul din 6 aprilie. Luni, liderul buzoian discuta cu membrii sindicatului pentru a stabili dacă vor merge la pichetare în data de 6 martie, la ­Mi­nisterul Finanțelor, sau în data de 13 martie, la Ministerul Sănătății. Decizia protestelor era previzibilă și a fost anticipată cumva de sindicaliști chiar de la finele anului 2018, când salariații din sănătate s-au văzut „cadorisiți” cu Ordonanța de Urgență 114 din 29.12.2018 în care, după cum spuneau liderii organizației SANITAS, le sunt încălcate o serie de drepturi. Primele efecte s-au resimțit în luna ianuarie, când salariile au fost diminuate ca urmare a introducerii indemnizației de hrană în cota de 30% în sporurile salariale, și chiar nici revenirea asupra acestei decizii ce s-a făcut în urmă cu câteva zile printr-o Hotărâre de Guvern, nu este mulțumitoare, spun sindicaliștii, pentru că rămân nerezolvate o serie de probleme de natură salarială, pe lângă inechitatea care s-a făcut între categoriile de salariați din sistemul de sănătate. Prin urmare, demersurile sindicale se vor desfășura conform calendarului stabilit.

După ce sindicaliștii au anunțat proteste, Guvernul a decis că indemnizațiile de hrană pentru personalul din sănătate și asistență medicală nu vor mai fi incluse în categoria veniturilor limitate la 30% din veniturile salariale. Și, cu toate acestea, SANITAS anunță că se va respecta calendarul stabilit pentru proteste. Motivul este unul cât se poate de simplu: angajații din sănătate au pri­mit în luna ianuarie mai puțini bani decât în decembrie. Situația aceasta ar putea fi îndreptată, spun sindicaliștii, dar nu renunță la proteste, pentru că ei consideră inacceptabil ca munca suplimentară să nu fie plătită sau ca sistemul de salarizare să discrimineze unele categorii de salariați, precum farmaciștii, biologii, infirmierii și brancardierii. Sindicatele atele sunt gata să picheteze Ministerul Finanțelor, al Sănătății și Ministerul Muncii în cazul în care nu ajung la nicio înțelegere.

Conform ordonanței 114, sporurile se calculează la salariul din 2018, inclusiv gărzile și sporurile pe condiții de muncă.

La Consiliul Național s-a analizat fiecare instituție sanitară din toate județele țării. Din această analiză a reieșit, așa cum a specificat și ­li­derul sindical al Sanitas Buzău, Marian Ștefan, două situații majore. Pe de o parte este problema angajaților care pierd din venituri începând cu luna ­ia­nuarie 2019, și este vorba, în principal, de asistenții me­dicali, pentru care a fost redus sporul de continuitate, de la 100% la 25%, iar pe de altă parte sunt și situații în care farmaciști, biologi, psihologi, infirmieri, brancardieri, fiziokhinetoterapeuți care au așteptat o creștere salarială de la 1 ianuarie, nu beneficiază de această creștere sau sumele sunt nesemnificative, de 20-30 de lei.

Astfel, la Consiliul Național s-a stabilit că revendicările Federației SANITAS sunt: „Eli­minarea din plafonul de 30% a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială; calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială; asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; Includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite; eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea Regulamentului de sporuri; corectarea inechităților din Legea 153/2017 și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistența socială și negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului <Sănă­tate. Activități sanitar-veterinare>”.

Care este calendarul protestelor

Consiliul Național al Federației SANITAS a hotărât să înceapă organizarea de acțiuni sindicale revendicative după urmă­torul program:

06.03.2019 – Pichetarea Ministerului Finanțelor Publice;
13.03.2019 – Pichetarea Ministerului Sănătății;
20.03.2019 – Pichetarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale;
03.04.2019 – Miting în București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here