Dintr-un raport prezentat recent Instituţiei Prefectului de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, reiese cât se poate de clar că, mai ales la ţară, este o lipsă acută de medici de familie. În unele localităţi nu există niciun cabinet medical, iar în altele, medicul vine doar o dată pe săptămână. Sănătatea locuitorilor din zona rurală este pusă în pericol tocmai pentru că aceştia nu pot fi consultaţi de un medic de familie atunci când au nevoie.

În unele localităţi, unde există un cabinet, programarile se fac pentru o singură zi pe săptămână. De obicei, tot în acea zi este şi farmacia deschisă, pentru a putea fi eliberate medicamentele prescrise.

Nici în ceea ce priveşte spitalele situaţia nu este mai bună pentru că şi aici lipsa de personal medical este îngrijorătoare. La nivelul judeţului există o structură aprobată de 2513 paturi, dintre care doar 2148 sunt finanţate printr-un program naţional.

La toate aceste lucruri, se mai adaugă și criza acută de cadre medicale. Migraţia medicilor şi a asistenţilor medicali, în ţările în care munca lor este plătită mai bine, se resimte şi în judeţul nostru. Lipsa de medici de familie şi de personal medical în unităţile spitaliceşti este cât se poate de evidentă şi pune în pericol sănătatea buzoienilor, mai ales pe cea a locuitorilor din mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here