Spitalul Judeţean Buzău a fost introdus în Programul naţional de luptă împotriva accidentelor vasculare cerebrale. Acest lucru permite procedura care poate salva vieţi şi care se numeşte tromboliză, un tratament care, aplicat în maximum patru ore de la producerea atacului ischemic, poate dizolva cheagul de sânge care a provocat AVC-ul.
Pentru a beneficia de această procedură, pacinţii trebuie să ajungă în foarte scurt timp la spital.

„Semne precum deficitul motor, adică dificultatea de a se deplasa ori de a-și mișca membrele, amețeala, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, trebuie să ne ducă imediat cu gândul la un accident vascular cerebral. Daca avem astfel de simptome sau dacă observăm pe cineva că le are, trebuie chemată imediat ambulanța, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai rapid la UPU. Foarte important este și să notăm ora aproximativă a debutului acestor simptome, astfel încât medicii să poată aproxima momentul la care a avut loc accidentul vascular”, a explicat dr Alina Diacenco, medic șef Secția Neurologie SJU Buzău.

Costurile pentru tromboliză sunt foarte mari, însă vor putea fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Pentru a fi inclus în programul național, SJU Buzău a trebuit să îndeplinească trei condiții: asigurarea gărzilor permanente la Neurologie și Radiologie, precum și disponibilitatea de a efectua investigații la computer tomograf 24 de ore din 24. „Anul trecut aveam 6 neurologi, dar unul nu putea asigura decât 2-3 gărzi, iar în prezent avem 5 medici pe secția de Neurologie, plus alți trei cu care avem contract pentru gărzi, așa că îndeplinim în prezent toate condițiile necesare”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here