Peste 1.500 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piaţă, avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC), care le solicită autorităţilor să rezolve urgent problema lipsei de pe piaţă a unor substanţe.

Asociaţia atrage atenţia că, potrivit unor informaţii oficiale transmise de Ministerul Sănătăţii Camerei Deputaţilor, un număr de 1.534 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piaţă, fiind trimise notificări Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Dintre acestea, un număr de 313 nu ar avea o altă variantă de tratament disponibilă.

”Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul României nu a întreprins absolut nimic. Situaţia este echivalentă cu o catastrofă și totuși nu se ia nicio măsură”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC, citat de News.ro.

Potrivit asociaţiei, documentele Ministerului Sănătăţii arată o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export și oferă și câteva exemple:

”Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) – pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl (5.297 cutii) – pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, Ampicilina (4.800 cutii), Arcoxia (28.202), Azarga (7.262) – pentru tratamentul glaucomului, Baraclude (2373) – pentru tratamentul Hepatitei B, Betaloc(r)zok (20.967) – pentru tratamentul hipertensiunii, Copaxone (730) – pentru tratamentul sclerozei multiple, Kepra (3.821) – pentru tratamentul epilepsiei, Mabtera (98) – pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin”, se arată în comunicatul COPAC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here