Autorităţile sanitare sunt în alertă după ce un adolescent de 15 ani din Buzău s-a prezentat la spital cu simptomele virusului West Nile, transmis de tânţari. Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă şi sfătuiesc buzoienii să se protejeze în această perioadă. Potrivit medicilor epidemiologi, cazul a fost semnalat săptămâna trecută, probele prelevate au fost deja trimise la Bucureşti, urmând ca în funcţie de rezultate să se confirme sau nu existenţa unui prim caz, în judeţul Buzău, în acest an.

„Nu ştim sigur ce se va întâmpla. Noi am recoltat toate probele, sunt trimise către Institut (Victor Babeş din Bucureşti, n.r.) şi vom afla. În rest, nu am avut nicio suspiciune legată de această infecţie în afară de cazul acesta”, a declarat Carmen Scântei.

Reprezentanţii DSP sfătuiesc cetăţenii să ia toate măsurile pentru a se proteja şi să evite zonele cu apă provenită în urma ploilor.

„Schimbarea de temperatură, de la ploaie la căldură, favorizează dezvoltarea acestor atropode, dar noi am apelat totodeauna la populaţie să încerce să elimine sursele de apă stagnate de lângă locuinţe, să nu încerce să-şi facă rezerve din apa de ploaie, care este folosită şi pe criteriul economic, şi pe criteriul eficienţei, în majoritatea gospodăriilor din mediul rural”, a mai adăugat medicul epidemiolog, Carmen Scântei.

Virusul West Nile este un potential factor declanşator al unor afecţiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înţepătura ţânţarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here