Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Proiectul, care poate fi consultat pe site-ul instituţiei, instituie un set de reguli, intenţia declarată a ministrului de resort, Raed Arafat, fiind aceea de a reglementa în mod unitar accesul aparţinătorilor în spitale, drepturile şi obligaţiile acestora. Proiectul prevede interzicerea plăţii de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice şi pentru cei care au acces permanent, precizându-se că decizia se va aplica atât în spitalele Ministerului, cât şi în cele aflate în subordinea administraţiilor locale.

În proiect se propune ca programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice să se realizeze, de luni până vineri, în intervalul orar 16.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 18.00. Numărul de vizitatori, pentru un pacient internat, nu poate fi mai mare de 3-4 persoane în acelaşi timp.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au mai propus ca vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă să fie permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. O noutate ar fi obligativitatea reprezentanţilor secţiilor/compartimentelor de terapie intensivă de a pune la dispoziţie un număr de telefon, prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului. Aparţinătorii vor fi informaţi despre acest număr de telefon, la internarea sau la transferul pacientului în secţia/compartimentul respectiv. De asemenea, proiectul de ordin mai dispune ca, în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, familia să aibă dreptul de a-i vizita zilnic, indiferent de oră, sau chiar să poată solicita prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, dacă acest lucru este permis prin condiţiile din secţia/compartimentul respectiv. În caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurându-se un spaţiu adecvat de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În proiect se prevede accesul permanent şi în cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate, datorită patologiei prezentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here