Meteorologii ne atrag atenția că astăzi, dar și în intervalul iulie-august, disconfortul termic se va accentua în sudul și estul țării, indicele de temperatură- umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Vor fi frecvent temperaturi de 35-37 de grade Celsius. Dacă vă gândiți să vă duceți la piscină, unde să vă răcoriți cu bături reci, inclusiv alcoolice, iar la prânz să vă înfruptați cu fripturi sau fast-food, faceți greșeli uriașe, spun medicii. În primul rând, trebuie să bem doar apă plată sau ceaiuri din fructe, neîndulcite, nu foarte reci, ținute pe ușa frigiderului. Se recomandă consumul de apă cu lămâie, la temperatura camerei și nu foarte rece. Nu se recomandă consumul de cafea, ceai negru sau verde – care accentuează senzația de sete prin deshidratare, ori băuturi carbogazoase sau sucuri de fructe care accentuează, și ele, senzația de sete. Totodată, consumul de lichide nu trebuie să fie unul exagerat.

Alcoolul ar trebui interzis, „chiar și în cantități mici”. Literatura de specialitate arată că alcoolul este un factor de stres pentru organism, întrucât provoacă creșterea tesiunii arteriale, iar din cauza lui sunt eliberate în sânge lipide, zaharuri, cortizon etc. Ca să scape de aceste efecte, organismul este obligat să consume energie, ceea ce nu ne răcorește, evident.

Nu în ultimul rând, pe caniculă cel mai bine ar fi să avem o dietă ușoară. „Legume crude sau puțin prelucrate prin foc, cu o mare cantitate de antioxidanți, vitamine și minerale. Apoi, fructe cu o cantitate mică de zahăr și bogate în fibre: fructe de pădure, kiwi, ananas, căpșuni și mere verzi. Recomand consumul de iaurturi degresate, supe creme de legume servite reci, sucuri și salate de legume cu dresinguri usoare cum ar fi iaurt sau muștar fără zahăr. Sunt de evitat mâncărurile grase, prăjelile și rântașurile, carnea roșie, tocăturile, conservele și mâncărurile picante” , spun medicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here