Foto: Mediafax

 

Perioada de dinaintea Sfântului Paşti, numită şi Săptămâna Patimilor, este o săptămână sfântă şi binecuvântată, când credincioşii se pregătesc să primească lumina Învierii, presărată cu rânduieli şi obiceiuri străvechi. În biserici se ţin zilnic slujbe speciale, numite Denii.

Marţea Mare, numită şi Marţea Seacă, este ziua dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar şi propriile patimi.
Marţea Seacă este şi ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp sau în care se mai spală şi se calcă. Se spune şi că bărbaţilor care îşi ajută soţiile cu treburile din casă le va merge bine tot anul.
Totodată, în Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, se citeşte «Pilda celor zece fecioare». Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci ”înţelepte” şi cinci ”neînţelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunţi. Hristos se numeşte pe sine «mire», iar Apostolii poartă numele de «prietenii mirelui». Mireasa lui Hristos este Biserica.În această pildă, Împărăţia cerurilor este asemănată cu zece fecioare, care luându-şi candelele, au ieşit în întâmpinarea mirelui. La evrei exista obiceiul ca mirele să meargă în casa miresei, unde era aşteptat de ea şi de prietenele ei. De aici se pleca spre casa mirelui, iar acolo se organiza ospăţul de nuntă. Astfel, prin cuvintele «fecioarele au iesit în întâmpinarea mirelui», nu trebuie să înţelegem că fecioarele au ieşit pe stradă, ci doar din încăperea în care se aflau.
La miezul nopţii se vesteşte sosirea mirelui, iar fecioarele se trezesc ca să îl întâmpine. Întrucât untdelemnul din candelele celor neînţelepte era pe sfârşite, acestea au cerut celor înţelepte să le împrumute dintr-al lor. Nevoind să le împrumute untdelemn, fecioarele neînţelepte merg să cumpere, însă în lipsa lor soseşte mirele. Acesta intră la nuntă împreună cu fecioarele «care erau gata de nuntă» şi uşa se închide. Fecioarele neintelepte care ajung mai târziu găsesc uşa închisă şi încep să strige: «Doamne, Doamne, deschide-ne nouă». Mirele le-a răspuns: «Adevărat vă zic vouă: Nu vă cunosc pe voi».
Părintele Constantin Galeriu, cercetând originalul grecesc al Noului Testament, a găsit interpretarea: «Nu recunosc chipul meu în voi», deci chipul nostru autentic este în Hristos.
Pilda celor zece fecioare este un îndemn la o neîncetată priveghere: „De aceea şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni”, scrie crestinortodox.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.