bratuGeorge Bratu, președinte al asociației ,,Unison”, asociație a persoanelor cu nevoi speciale, în principal deficienți de vedere, adresează astăzi, de „Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități”, o scrisoare deschisă autorităților locale, în care explică problemele cu care se confruntă această categorie defavorizată de locuitori ai Buzăului.
„Domnilor aleși, alegerile au trecut, la fel și festivitățile legate de Ziua Națională; acum mai gândiți-vă și la treburile rămase în urmă. Aduceți-vă aminte, în caz că ați uitat, de oamenii margina­lizați, de persoanele adulte cu dizabilități, pentru integrarea cărora nu s-a făcut nimic în ultimii 25 de ani. Sunt oameni demni, dar condamnați parcă să facă singuri față rigorilor vieții, cu toate că există legi care să-i ajute; de pildă, Ordinul 189 din 2013, care se referă tocmai la amenajarea spațiilor urbane, pentru a reduce dependența persoanelor cu dizabilități.
Putem însă să vorbim în Buzău de așa ceva? Cum pot să se deplaseze singuri prin Buzău cei aflați în scaunele cu rotile sau orbii? Cum să eschiveze gropile, bălțile, noroiul ori mașinile parcate haotic? Apoi mai sunt și alte neajunsuri, cum ar fi: stațiile de autobuz nu sunt libere, nepermițând mijloacelor de transport în comun să oprească lângă trotuar și pe rând; lipsa rampelor la multe dintre instituțiile publice, atât în exterior, cât și în interiorul acestora, unde este nevoie; peroanele gării reprezintă, la rândul lor, un real pericol pentru cetățeni; instituțiilor nu le-a fost impusă obligația de a ajuta persoanele aflate în imposibilitate la completarea diverselor formulare, așa cum se procedează în țările civilizate. Cât despre dreptul constituțional la muncă, pentru noi nu mai există.
Adesea ai impresia că autoritățile sunt surde și oarbe la nevoile acestor oameni.
Aduceți-vă aminte de toate aceste neajunsuri și vă rugăm să faceți tot posibilul pentru îndreptarea lor. Mai ales că acestea țin de imaginea orașului și afectează, totodată, și alte categorii de cetățeni”,
se arată în scrisoarea deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.