Viceprimarul Ionuț Apostu a trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis. Apostu face referire la cazul ursului împușcat în orașul Sibiu, în urmă cu două zile.

„Scrisoare deschisă domnului președinte Klaus Iohannis!

Îmi permit să folosesc această formulă de exprimare cu mare încărcătură din postura unui cetățean care vremelnic am ocupat o funcție prin care am avut în fișa postului gestionarea speciilor strict protejate, printre care și ursul brun: cea de director al Agenției pentru Protecția Mediului Buzău. Ca urmare a sutelor de atacuri ale urșilor în gospodăriile populației, în ultimii ani am lansat numeroase semnale atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și la nivel local privind inexistența unor proceduri pentru intervenții în cazuri similare celui petrecut la Sibiu. Martori îmi sunt membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde am spus în mod repetat că nu avem proceduri, că instituțiile abilitate nu au dotări (la nivelul județului Buzău nu avem o armă standard pentru tranchilizare). Doamna ex-prefect Mariana Buleandră poate confirma demersurile făcute pentru inițierea unei proceduri de intervenție în astfel de cazuri, când viața oamenilor este pusă în pericol de apariția urșilor în comunități. În cele din urmă am aprobat la nivelul Comitetului local o procedură pe bază de coduri de culori asemeni situațiilor de urgență, document care se regăsește și acum la nivelul Instituției Prefectului Buzău. Este un document ce poate fi analizat și luat drept bază de discuții pentru o eventuală procedură la nivel național, născut dintr-o nevoie acută de decizie în cazuri limită. Nu mai amintesc faptul că la acel moment oficiali ai MAI, chestionați în miez de noapte ce putem face cu un urs aflat în gospodăria unei sătence din zona Gura Teghii au opinat că ar fi cazul să fie scos un Kalașnikov și ursul să fie mitraliat imediat. Nu mai amintesc de ursul prins în laț în cireș mediatizat de toate televiziunile, iar autoritățile se aflau în imposibilitatea de tranchilizare a acestuia pentru că nu aveam dotările necesare. Poliția, Jandarmeria, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, AJVPS, etc. Nimeni nu avea dotarea necesară pentru tranchilizarea ursului!
Vă imaginați așa ceva? Asta este realitatea crudă! Îmi imaginam că se va ajunge la CAZUL SIBIU mai devreme sau mai târziu, dar nimeni nu a vrut să ia o decizie.
Ursul este o specie strict protejată, iar uciderea acestuia nu este o soluție! Domnilor, treziți-vă!
Domnule președinte, luați măsuri, nu declarații de presă!
Cu respect,
Ionuț Sorin APOSTU”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.